8.11.2018

Hevosihmiset maailmanrauhan edistäjinä?

Hevosmaailmasta tukea Rauhankone ideologialle?

Minulle on tullut idea jo vuosia sitten, joka vuosien aikana on vain vahvistunut, että hevosmaailma edustaa pienemmässä mittakaavassa, samoja ilmiöitä mitä suuressa mittakaavassa maailmassa tapahtuu.Olen inspiroitunut Timo Honkelan esiin  nostamasta Rauhankone ideologiasta, jossa tekoälyä ja koneita hyödynnetään rauhan saavuttamiseksi maailmaan. Valitettavasti en ole vielä lukenut kirjaa, mutta olen tutkinut mielenkiinnolla aiheesta muutoin.

Tässä linkkejä haastatteluihin:
Timo Honkelan lyhyt kuvaus rauhankoneesta
Ihmisiä, siis eläimiä -podcast Pitkä Timo Honkelan haastattelu, suosittelen.


Hevosyhteisön mallinnus miten luodaan rauhanyhteisöjä ja laajennetaan sitä? 


Mallinnus näyttäisi miten levittää lempeyttä, myötätuntoa ja rauhaa ensin omassa yhteisössään sekä ihmisten kesken että eläinten kanssa toimimisen suhteen? Rauhan ajatuksen mallinnus voisi tapahtua ensin yksittäisissä yhteisöissä, sitten yhdistyen ja laajentuen ja laajentuen.

Tämä ilmiö on jo nyt näkyvillä! Hevosmaailmassa on upeita esimerkkejä myötätunnosta ja yhteisöllisyydestä, täydellä sydämellä ja upeilla taidoilla varustetuista ihmisistä. Olen todistanut tämän useita kertoja. Uskomattoman upeaa on seurata sitä luovuutta ja sinnikästä työtä, jota hevosmaailmassa jo nyt tehdään useissa paikoissa.
Hevosmaailmassa yhdistyvät yhteisöt, joilla on hyvin samansuuntaisia tavoitteita keskenään. Yhteisön jäsenet opiskelevat hevosiin liittyviä taitoja ja jopa hyödyntävät näitä taitoja elämässään yleensä. Tämän vuoksi me hevosihmiset olisimme erinomainen mallinnuskohde.

Yksi upea esimerkki tästä on Toiska. Uskon monen eri yhteisön saavan hienoja ideoita myös omaan toimintaansa tutustuessa Toiskaan.


Väkivallattomat eläintenkoulutuksen ideologiat jakoon

Voimme toimia opettajina tarjoten kommunikoinnin ja väkivallattoman vaikuttamisen työkaluja kaikille ympärillämme, kuinka kommunikoida lempeydellä ja yhteistyössä tarvittaessa myös ilman sanoja eri lajien välillä.

Uuden tuulet hevosmaailmassa, jossa käytetään väkivallattomuuteen ja psykologiseen turvantunteeseen perustuvia koulutusmenetelmiä, antavat meille jokaiselle mahdollisuuden levittää näitä ajatuksia myös muualle elämäämme. Toki ensin nämä ajatukset ja työkalut harjoitellaan helpoissa olosuhteissa, mutta niin kuin aina oppimisen seurauksena luovuus lisääntyy ja käyttö laajenee.

Positiiviset koulutusmenetelmät opettavat meitä välttämään liiallista pelkoa ja jännitystä aiheuttavia olosuhteita. Niiden avulla myös opimme etenemään haastaviin tilanteisiin vaihe vaiheelta siedättäen ja liittäen positiivisia mielleyhtymiä luontaisesti haastaviin tilanteisiin. Ohjaamme lopulta myös mielemme näkemään ensin mitä halutaan ja johdattelemaan eläimen onnistumisiin pala palata edeten kohti varsinaista tavoitetta.

Tätä samaa ajatusmallia voimme noudattaa ihan kaikessa. Jos mietit johtamista, opettamista, kotona lasten kasvattamista... Ajatelkaa mikä uskomaton työkalu meillä on käytössämme, kun opimme soveltamaan tätä kaikkea.

Tai sitten ei...


Todistaako hevosyhteisö vain pienemmässä mittakaavassa ihmisen sotaisaa, pelkoon ja uhan tunteeseen kiinnittynyttä mielenosaa, jossa emme kykene ymmärtämään toisiamme ja haluamme saada hevoset palvelemaan meidän tavoitteissamme mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti.
Tässä muutama mieleen juolahtanut toimintamalli, jota tällaisen yhteisön yksilössä saattaisi esiintyä:
  • "Minun näkemykseni on tämä! En muuta toimintaani, aina ennenkin on toimittu näin" (Stressaantuneella ihmisellä on ratkaisumallit kaventuneet, uuden tiedon aiheuttama uhkakin saattaa aiheuttaa stressiä? Linkki: Minna Huotilainen: stressi ja aivot)
  • Nostetaan esiin muiden ihmisten heikkouksia ja kommentoidaan töykeästi niitä joko keskenään tai jopa julkisesti.
  • Nähdään eritavoin ajattelevat ja toimivat ihmiset uhkana. Tarve taistella joko mielen sisällä tai tekojen kautta uhkaa vastaan.
  • Rangaistuksien ja kovakouraisten otteiden käyttö hevosten/eläinten kanssa (Pelko, ymmärtämättömyys ja/tai tiedon puute. 
Tässä kaksi esimerkkiä koiramaailmasta, miten kehitys on edennyt: 
"Rajakoirien kouluttaja väkivallalla opettamisesta: "kivikautista"  
Linkki Rajakoirien koulutuksesta
"Modernit metodit ovat saaneet koirat oppimaan aiempaa tehokkaammin" 
Linkki poliisikoirien koulutuksesta 2018

Lopuksi

Timo Honkelan sanoin:
"Maailmanrauha on utopia, josta kaikki haaveilevat mutta johon kukaan ei oikein usko." 
On alettava uskomaan maailmanrauhan mahdollisuuteen ensin jollakin porukalla ja luodaan monitieteelliset työkalut sen saavuttamiseen.