Siirry pääsisältöön

Hevosihmiset maailmanrauhan edistäjinä?

Hevosmaailmasta tukea Rauhankone ideologialle?

Minulle on tullut idea jo vuosia sitten, joka vuosien aikana on vain vahvistunut, että hevosmaailma edustaa pienemmässä mittakaavassa, samoja ilmiöitä mitä suuressa mittakaavassa maailmassa tapahtuu.


Olen inspiroitunut Timo Honkelan esiin  nostamasta Rauhankone ideologiasta, jossa tekoälyä ja koneita hyödynnetään rauhan saavuttamiseksi maailmaan. Valitettavasti en ole vielä lukenut kirjaa, mutta olen tutkinut mielenkiinnolla aiheesta muutoin.

Tässä linkkejä haastatteluihin:
Timo Honkelan lyhyt kuvaus rauhankoneesta
Ihmisiä, siis eläimiä -podcast Pitkä Timo Honkelan haastattelu, suosittelen.


Hevosyhteisön mallinnus miten luodaan rauhanyhteisöjä ja laajennetaan sitä? 


Mallinnus näyttäisi miten levittää lempeyttä, myötätuntoa ja rauhaa ensin omassa yhteisössään sekä ihmisten kesken että eläinten kanssa toimimisen suhteen? Rauhan ajatuksen mallinnus voisi tapahtua ensin yksittäisissä yhteisöissä, sitten yhdistyen ja laajentuen ja laajentuen.

Tämä ilmiö on jo nyt näkyvillä! Hevosmaailmassa on upeita esimerkkejä myötätunnosta ja yhteisöllisyydestä, täydellä sydämellä ja upeilla taidoilla varustetuista ihmisistä. Olen todistanut tämän useita kertoja. Uskomattoman upeaa on seurata sitä luovuutta ja sinnikästä työtä, jota hevosmaailmassa jo nyt tehdään useissa paikoissa.
Hevosmaailmassa yhdistyvät yhteisöt, joilla on hyvin samansuuntaisia tavoitteita keskenään. Yhteisön jäsenet opiskelevat hevosiin liittyviä taitoja ja jopa hyödyntävät näitä taitoja elämässään yleensä. Tämän vuoksi me hevosihmiset olisimme erinomainen mallinnuskohde.

Yksi upea esimerkki tästä on Toiska. Uskon monen eri yhteisön saavan hienoja ideoita myös omaan toimintaansa tutustuessa Toiskaan.


Väkivallattomat eläintenkoulutuksen ideologiat jakoon

Voimme toimia opettajina tarjoten kommunikoinnin ja väkivallattoman vaikuttamisen työkaluja kaikille ympärillämme, kuinka kommunikoida lempeydellä ja yhteistyössä tarvittaessa myös ilman sanoja eri lajien välillä.

Uuden tuulet hevosmaailmassa, jossa käytetään väkivallattomuuteen ja psykologiseen turvantunteeseen perustuvia koulutusmenetelmiä, antavat meille jokaiselle mahdollisuuden levittää näitä ajatuksia myös muualle elämäämme. Toki ensin nämä ajatukset ja työkalut harjoitellaan helpoissa olosuhteissa, mutta niin kuin aina oppimisen seurauksena luovuus lisääntyy ja käyttö laajenee.

Positiiviset koulutusmenetelmät opettavat meitä välttämään liiallista pelkoa ja jännitystä aiheuttavia olosuhteita. Niiden avulla myös opimme etenemään haastaviin tilanteisiin vaihe vaiheelta siedättäen ja liittäen positiivisia mielleyhtymiä luontaisesti haastaviin tilanteisiin. Ohjaamme lopulta myös mielemme näkemään ensin mitä halutaan ja johdattelemaan eläimen onnistumisiin pala palata edeten kohti varsinaista tavoitetta.

Tätä samaa ajatusmallia voimme noudattaa ihan kaikessa. Jos mietit johtamista, opettamista, kotona lasten kasvattamista... Ajatelkaa mikä uskomaton työkalu meillä on käytössämme, kun opimme soveltamaan tätä kaikkea.

Tai sitten ei...


Todistaako hevosyhteisö vain pienemmässä mittakaavassa ihmisen sotaisaa, pelkoon ja uhan tunteeseen kiinnittynyttä mielenosaa, jossa emme kykene ymmärtämään toisiamme ja haluamme saada hevoset palvelemaan meidän tavoitteissamme mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti.
Tässä muutama mieleen juolahtanut toimintamalli, jota tällaisen yhteisön yksilössä saattaisi esiintyä:
  • "Minun näkemykseni on tämä! En muuta toimintaani, aina ennenkin on toimittu näin" (Stressaantuneella ihmisellä on ratkaisumallit kaventuneet, uuden tiedon aiheuttama uhkakin saattaa aiheuttaa stressiä? Linkki: Minna Huotilainen: stressi ja aivot)
  • Nostetaan esiin muiden ihmisten heikkouksia ja kommentoidaan töykeästi niitä joko keskenään tai jopa julkisesti.
  • Nähdään eritavoin ajattelevat ja toimivat ihmiset uhkana. Tarve taistella joko mielen sisällä tai tekojen kautta uhkaa vastaan.
  • Rangaistuksien ja kovakouraisten otteiden käyttö hevosten/eläinten kanssa (Pelko, ymmärtämättömyys ja/tai tiedon puute. 
Tässä kaksi esimerkkiä koiramaailmasta, miten kehitys on edennyt: 
"Rajakoirien kouluttaja väkivallalla opettamisesta: "kivikautista"  
Linkki Rajakoirien koulutuksesta
"Modernit metodit ovat saaneet koirat oppimaan aiempaa tehokkaammin" 
Linkki poliisikoirien koulutuksesta 2018

Lopuksi

Timo Honkelan sanoin:
"Maailmanrauha on utopia, josta kaikki haaveilevat mutta johon kukaan ei oikein usko." 
On alettava uskomaan maailmanrauhan mahdollisuuteen ensin jollakin porukalla ja luodaan monitieteelliset työkalut sen saavuttamiseen. 
Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käytännön haasteita vol. 2: ryntäilevä, ohjiin painava hevonen

Olen kohdannut usein hevosia, joiden ongelmana on ohjiin painaminen, kiirehtiminen, ryntääminen ja hätäileminen. Hevoselta ei puutu eteenpäin pyrkimystä, mutta rentous ja tasapaino ovat puutteellisia. 
Ratsastaja joutuu pitelemään hevostaan, jotta hevonen saadaan hallittua. Usein tilanne on se, että hevoselle hankitaan kovempia ja kovempia kuolaimia, jotka aiheuttavat ohjasotteiden rajuudesta riippuen enemmän tai vähemmän kipua hevoselle. Tilanne on kaukana ratsastuksen ihanteista.
Ryntäävä hevonen on jatkuvassa jännittyneisyyden tilassa, joka ei ole hevosen terveyden kannalta suotuisa tilanne, vaikka hevonen voimakeinoja käyttäen saataisiin hallittuakin. Ryntäävän hevosen lihaksisto ei toimi rentona eikä tuolloin hevonen saa kehostaan irti sitä mitä rentona ollessaan saisi. 
Stressi aiheuttaa henkisten ongelmien lisäksi lopulta myös fyysisiä vaivoja mm. mahahaavaa ja ryntäilyn tuloksena syntyvät myös jalkojen vammat kuten jännevammat ja nivelvaivat, kun jännittynyt hevonen ei kuunte…

Istunta ja apujen käyttö teoriaa esteille (George Morris kurssilta)

Istunta:
• Keskieurooppalainen ja Morriksen opettama amerikkalainen tyyli poikkeavat istunnan kannalta: Euroopassa käytetään paljon satulassa istumista (= istumista liikkeen takana) ja Morriksen tyyli perustuu istuntaan liikkeen mukana. Nykypäivänä myös useat eurooppalaiset ratsastajat käyttävät kevyempää istumistyyliä.
• Morriksen tyylissä istuntaa käytetään liikkeen mukana, hyvin harvoin ja harkitusti liikkeen takana. Koskaan ei ratsasteta liikkeen edessä.
• Istunta liikkeen mukana antaa hevoselle vapauden käyttää selkäänsä pyöreämpänä hypyissä.
• Morris painotti, että hevosen selkä on hyvin herkkä, ja ratsastaja ei saa huonolla kehonhallinnallaan tömähdellä hevosen selkään. Hyvä esimerkki on ratsastajan tömähtäminen satulaan pidätteen aikana, tällöin ratsastajan istunta jäykistää hevosen selän.
Morris suosii istuntaa liikkeen mukanaLiikkeen mukana istunta 
= jatkuva etunoja, jonka kulma riippuu askellajista ja tarpeesta.
Tällöin ei istuta pakaroiden päällä, lonkkakulma on suljettu…

Hevosen hyvinvointi ja tunteet kouluttamisen näkökulmasta tarkasteltuna

Tämä kirjoitus on syntynyt käyttäytymiseen perehtyneen eläinlääkäri Tuulia Applebyn luennon inspiroimana. Luentoa seurasi etänä yli 350 kuuntelijaa.  Luento järjestettiin 2.6.2020.
Luennolla käsitellyt taustakysymykset: Mikä saa eläimen käyttäytymään tietyllä tavalla?
Mitä eläimen aivoissa tapahtuu eri tunnetiloissa? Tietoja eläinlääkäri Tuulia ApplebystaSveitsissa opiskellut eläinlääkäriksiEnglannissa jatkokoulutus käyttäytymiseen liittyenSomerolla oma praktiikka: Linkki AB-klinikalle3-4 vuotinen kliininen käyttäytymistiede: käytösongelmien ratkaisu Mitä luennolla käsiteltiin Fyysinen ja psyykkinen tasapaino ja epätasapaino
Fyysinen ja mentaalinen tasapaino, eli homeostaasi, on terveen elimistön tila.   Tilanne, jossa keho ja mieli eivät ole tasapainossa on elimistön stressitila. Homeostaasin toimiessa elimistö palautuu takaisin tasapainoon. Pitkäaikaisessa stressitilassa elimistö ei palaudu tasapainotilaan.
Tunteet
Miten tunteet vaikuttavat käytökseen?Hevosilla (kuten muilla eläimillä…