Siirry pääsisältöön

Koulutuskuulumisia suitsiminen ja ensimmäinen "ratsastus"

Heippa taas.
Koulutus on edennyt blogin hiljaiselosta huolimatta. Paljon olemme hevosen kanssa touhunneet kaikenlaista kivaa hiljaiselonkin aikana. Toki tässä olen ehtinyt reilun kolmen viikon Suomi-loman viettää välissä.

Jatketaanko jo?

Vihdoin selästä käsin 

Eilen sain omistaja Marin koulutuskaverikseni ja vihdoin ja viimein vapisevin jaloin kiipesin kaverin selkään ja olipa ihan huomata, miten upeasti kaveri suhtautui minuun selässään. Unohtui ottaa kuvakin tästä ihmeestä. Hevonen suhtautui minuun täysin luottavaisesti.

Tätä ratsastusvaihetta on estänyt suurimmaksi osaksi minun oma rohkeus, tai siis tarkemmin sen puute. Mutta myös se että haluan varjella hevosta, etten ensimmäisellä ratsastuskerralla joudu tarrautumaan siihen kiinni jaloillani ja käsilläni, jos jotakin odottamatonta olisi tapahtunut. Haluan, että hevonen voi luottaa minuun, että pyydän vain asioita, joihin sillä on taidot vastata. Ja toisaalta kun hevosen historia on tiedossani, niin mieluummin koulutan kaikki huolellisesti alusta asti tarkoin, ennen kuin lähden "testaamaan onnistuukohan". Moni rohkeampi olisi jo ajat sitten ollut varmasti hevosen selässä. Mutta minä en.

Apujen kouluttamisesta: kohti pohjeapujen ymmärtämistä


Seuraava vaihe ratsain on saada koulutettua kaasu, ratti ja jarru helposti toimiviksi. Ja näidenkin asioiden suhteen sain iloita eilen selässä istuessani. Olen kouluttanut hevoselle eteenpäin pyynnön maasta käsin hyödyntäen raippamerkkiä. Havaitsin, että hevonen on oppinut tämän erittäin hyvin ja sain siirrettyä sen ratsaille ilman minkäänlaista jännittymistä.

Hyödynsin samaa raipankäyttötekniikkaa, jonka Tuire Kaimio on opettanut meille aikoinaan. Mielestäni se on pitkälle mietitty tapa käyttää raippaa käden jatkeena, jolloin raipan pyynnöstä saadaan koulutettua jännittymätön vastaaminen eteenpäinpyyntöön. Jatkossa hyödynnän tätä raipalla tehtävää merkkiä ja koulutan hevosen reagoimaan kevyeseen pohjeapuun liittäen pohkeella tehdyn vihjeen raippamerkin eteen. Myöhemmin on tulossa sivulle vievät avut.

Eilen käytin positiivista vahvistamista, joka samalla taatusti toimi myös vastaehdollistamisena, sikäli mikäli termin olen sisäistänyt oikein, myös selästä käsin käytettynä Marin avustamana. Olipa hyvä ensimmäinen kerta ratsain.

Kuolaimet ja niihin liittyvät taidot

Myös tätä asiaa olen maasta käsin kouluttanut, mutta eilen halusin varjella hevosen suuta ratsain, joten siirsin ohjat kapsoniin ennen ratsaille nousua.

Tähän liitän kolme videota, jotka liittyvät lähinnä hevosen suhtautumiseen kuolaimiin ja suitsimiseen. Näillä videoilla ei näy, kun koulutan ohjiin liittyviä taitoja, mutta sitäkin olen sisällyttänyt enenevissä määrin näihin harjoituksiin. Hauskaa on ollut huomata, että asetusharjoituksiin on silloin tällöin mukaan kuulunut pientä hörähtelyn poikasta. Tulee niin Taisto mieleen, Taistolla kun oli tapana ilmoittaa, milloin on pinnistellyt riittävästi ja olisi naksun aika.

Video: Alkutilanne kuolainten kanssa 2.7.2018
Alkutilanteessa myös pään ravistelua. Miten ratkaisin? Puin suitset päähän hoitotoimien ajaksi ilman turparemmejä ja ohjia. Sai syödä heinää tai olla syömättä kuolaimet suussa, jonkun kerran taisin suun rauhottuessa käyttää positiivista vahvistetta suun rauhallisuuden alkuun pääsemiseksi. Sitten olen koittanut olla varovainen, etten vahvista jäykkää suun kiinnipitämistä positiivisella vahvisteella.

Video: Suhtautuminen suitsimiseen 1
Huomasin suitsimisharjoituksen olevan mieluisa, joten päätin käyttää sitä aina ilmapiiriä kohentamaan. Samalla kun se on itselle hauskaa, niin ajattelen, että se saa hevosen kokemaan kuolaimet positiivisesti.
Olen tosiaan aloittanut myös harjoitteita, jotka tähtäävät luottavaiseen kuolaintuntumaan ja rentoon ohjan seuraamiseen.

Video: Suhtautuminen suitsimiseen 2

Noista videoista ei ehkä välity hevosen suun rentous kuolaimet suussa, koska käytän makupaloja vahvisteena ja koko ajan kaveri syö. Täytynee videoida sitäkin vielä joku kerta, niin voi verrata tuohon ensimmäiseen videoon, jos kiinnostaa sitä tarkkailla videon välityksellä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käytännön haasteita vol. 2: ryntäilevä, ohjiin painava hevonen

Olen kohdannut usein hevosia, joiden ongelmana on ohjiin painaminen, kiirehtiminen, ryntääminen ja hätäileminen. Hevoselta ei puutu eteenpäin pyrkimystä, mutta rentous ja tasapaino ovat puutteellisia. 
Ratsastaja joutuu pitelemään hevostaan, jotta hevonen saadaan hallittua. Usein tilanne on se, että hevoselle hankitaan kovempia ja kovempia kuolaimia, jotka aiheuttavat ohjasotteiden rajuudesta riippuen enemmän tai vähemmän kipua hevoselle. Tilanne on kaukana ratsastuksen ihanteista.
Ryntäävä hevonen on jatkuvassa jännittyneisyyden tilassa, joka ei ole hevosen terveyden kannalta suotuisa tilanne, vaikka hevonen voimakeinoja käyttäen saataisiin hallittuakin. Ryntäävän hevosen lihaksisto ei toimi rentona eikä tuolloin hevonen saa kehostaan irti sitä mitä rentona ollessaan saisi. 
Stressi aiheuttaa henkisten ongelmien lisäksi lopulta myös fyysisiä vaivoja mm. mahahaavaa ja ryntäilyn tuloksena syntyvät myös jalkojen vammat kuten jännevammat ja nivelvaivat, kun jännittynyt hevonen ei kuunte…

Istunta ja apujen käyttö teoriaa esteille (George Morris kurssilta)

Istunta:
• Keskieurooppalainen ja Morriksen opettama amerikkalainen tyyli poikkeavat istunnan kannalta: Euroopassa käytetään paljon satulassa istumista (= istumista liikkeen takana) ja Morriksen tyyli perustuu istuntaan liikkeen mukana. Nykypäivänä myös useat eurooppalaiset ratsastajat käyttävät kevyempää istumistyyliä.
• Morriksen tyylissä istuntaa käytetään liikkeen mukana, hyvin harvoin ja harkitusti liikkeen takana. Koskaan ei ratsasteta liikkeen edessä.
• Istunta liikkeen mukana antaa hevoselle vapauden käyttää selkäänsä pyöreämpänä hypyissä.
• Morris painotti, että hevosen selkä on hyvin herkkä, ja ratsastaja ei saa huonolla kehonhallinnallaan tömähdellä hevosen selkään. Hyvä esimerkki on ratsastajan tömähtäminen satulaan pidätteen aikana, tällöin ratsastajan istunta jäykistää hevosen selän.
Morris suosii istuntaa liikkeen mukanaLiikkeen mukana istunta 
= jatkuva etunoja, jonka kulma riippuu askellajista ja tarpeesta.
Tällöin ei istuta pakaroiden päällä, lonkkakulma on suljettu…

Hevosen hyvinvointi ja tunteet kouluttamisen näkökulmasta tarkasteltuna

Tämä kirjoitus on syntynyt käyttäytymiseen perehtyneen eläinlääkäri Tuulia Applebyn luennon inspiroimana. Luentoa seurasi etänä yli 350 kuuntelijaa.  Luento järjestettiin 2.6.2020.
Luennolla käsitellyt taustakysymykset: Mikä saa eläimen käyttäytymään tietyllä tavalla?
Mitä eläimen aivoissa tapahtuu eri tunnetiloissa? Tietoja eläinlääkäri Tuulia ApplebystaSveitsissa opiskellut eläinlääkäriksiEnglannissa jatkokoulutus käyttäytymiseen liittyenSomerolla oma praktiikka: Linkki AB-klinikalle3-4 vuotinen kliininen käyttäytymistiede: käytösongelmien ratkaisu Mitä luennolla käsiteltiin Fyysinen ja psyykkinen tasapaino ja epätasapaino
Fyysinen ja mentaalinen tasapaino, eli homeostaasi, on terveen elimistön tila.   Tilanne, jossa keho ja mieli eivät ole tasapainossa on elimistön stressitila. Homeostaasin toimiessa elimistö palautuu takaisin tasapainoon. Pitkäaikaisessa stressitilassa elimistö ei palaudu tasapainotilaan.
Tunteet
Miten tunteet vaikuttavat käytökseen?Hevosilla (kuten muilla eläimillä…