29.8.2018

Koulutuskuulumisia suitsiminen ja ensimmäinen "ratsastus"

Heippa taas.
Koulutus on edennyt blogin hiljaiselosta huolimatta. Paljon olemme hevosen kanssa touhunneet kaikenlaista kivaa hiljaiselonkin aikana. Toki tässä olen ehtinyt reilun kolmen viikon Suomi-loman viettää välissä.

Jatketaanko jo?

Vihdoin selästä käsin 

Eilen sain omistaja Marin koulutuskaverikseni ja vihdoin ja viimein vapisevin jaloin kiipesin kaverin selkään ja olipa ihan huomata, miten upeasti kaveri suhtautui minuun selässään. Unohtui ottaa kuvakin tästä ihmeestä. Hevonen suhtautui minuun täysin luottavaisesti.

Tätä ratsastusvaihetta on estänyt suurimmaksi osaksi minun oma rohkeus, tai siis tarkemmin sen puute. Mutta myös se että haluan varjella hevosta, etten ensimmäisellä ratsastuskerralla joudu tarrautumaan siihen kiinni jaloillani ja käsilläni, jos jotakin odottamatonta olisi tapahtunut. Haluan, että hevonen voi luottaa minuun, että pyydän vain asioita, joihin sillä on taidot vastata. Ja toisaalta kun hevosen historia on tiedossani, niin mieluummin koulutan kaikki huolellisesti alusta asti tarkoin, ennen kuin lähden "testaamaan onnistuukohan". Moni rohkeampi olisi jo ajat sitten ollut varmasti hevosen selässä. Mutta minä en.

Apujen kouluttamisesta: kohti pohjeapujen ymmärtämistä


Seuraava vaihe ratsain on saada koulutettua kaasu, ratti ja jarru helposti toimiviksi. Ja näidenkin asioiden suhteen sain iloita eilen selässä istuessani. Olen kouluttanut hevoselle eteenpäin pyynnön maasta käsin hyödyntäen raippamerkkiä. Havaitsin, että hevonen on oppinut tämän erittäin hyvin ja sain siirrettyä sen ratsaille ilman minkäänlaista jännittymistä.

Hyödynsin samaa raipankäyttötekniikkaa, jonka Tuire Kaimio on opettanut meille aikoinaan. Mielestäni se on pitkälle mietitty tapa käyttää raippaa käden jatkeena, jolloin raipan pyynnöstä saadaan koulutettua jännittymätön vastaaminen eteenpäinpyyntöön. Jatkossa hyödynnän tätä raipalla tehtävää merkkiä ja koulutan hevosen reagoimaan kevyeseen pohjeapuun liittäen pohkeella tehdyn vihjeen raippamerkin eteen. Myöhemmin on tulossa sivulle vievät avut.

Eilen käytin positiivista vahvistamista, joka samalla taatusti toimi myös vastaehdollistamisena, sikäli mikäli termin olen sisäistänyt oikein, myös selästä käsin käytettynä Marin avustamana. Olipa hyvä ensimmäinen kerta ratsain.

Kuolaimet ja niihin liittyvät taidot

Myös tätä asiaa olen maasta käsin kouluttanut, mutta eilen halusin varjella hevosen suuta ratsain, joten siirsin ohjat kapsoniin ennen ratsaille nousua.

Tähän liitän kolme videota, jotka liittyvät lähinnä hevosen suhtautumiseen kuolaimiin ja suitsimiseen. Näillä videoilla ei näy, kun koulutan ohjiin liittyviä taitoja, mutta sitäkin olen sisällyttänyt enenevissä määrin näihin harjoituksiin. Hauskaa on ollut huomata, että asetusharjoituksiin on silloin tällöin mukaan kuulunut pientä hörähtelyn poikasta. Tulee niin Taisto mieleen, Taistolla kun oli tapana ilmoittaa, milloin on pinnistellyt riittävästi ja olisi naksun aika.

Video: Alkutilanne kuolainten kanssa 2.7.2018
Alkutilanteessa myös pään ravistelua. Miten ratkaisin? Puin suitset päähän hoitotoimien ajaksi ilman turparemmejä ja ohjia. Sai syödä heinää tai olla syömättä kuolaimet suussa, jonkun kerran taisin suun rauhottuessa käyttää positiivista vahvistetta suun rauhallisuuden alkuun pääsemiseksi. Sitten olen koittanut olla varovainen, etten vahvista jäykkää suun kiinnipitämistä positiivisella vahvisteella.

Video: Suhtautuminen suitsimiseen 1
Huomasin suitsimisharjoituksen olevan mieluisa, joten päätin käyttää sitä aina ilmapiiriä kohentamaan. Samalla kun se on itselle hauskaa, niin ajattelen, että se saa hevosen kokemaan kuolaimet positiivisesti.
Olen tosiaan aloittanut myös harjoitteita, jotka tähtäävät luottavaiseen kuolaintuntumaan ja rentoon ohjan seuraamiseen.

Video: Suhtautuminen suitsimiseen 2

Noista videoista ei ehkä välity hevosen suun rentous kuolaimet suussa, koska käytän makupaloja vahvisteena ja koko ajan kaveri syö. Täytynee videoida sitäkin vielä joku kerta, niin voi verrata tuohon ensimmäiseen videoon, jos kiinnostaa sitä tarkkailla videon välityksellä.