Siirry pääsisältöön

2. alkukartoitukset jatkuvat ja tutustuminen ympäristöön

Voi kuinka kiva oli huomata, kuinka suuren mielenkiinnon eilinen postaus oli herättänyt.
Se innostaa kirjoittamaan tätä tarinaa auki lisää. Olisin myös kiitollinen jos tästä syntyisi keskustelua ja yhteistä pohdintaa.

Suhtautuminen eri asioihin vapaana ollessa kertoo paljon koulutustarpeesta 

Klikkaa kuvaa, niin saat suuremmaksi
Edit: videolinkki Satula lähestyy satulahuoneesta https://youtu.be/JcWptZ2DRtk

Vastaehdollistamisella ikävästä mukavaksiTavoitteen asettamisen kautta saat pilkottua tarvittavan taidon koulutettaviin osiinEnnakkotaidot helpoissa olosuhteissa, välineet kuntoon ja maailmaa tutkimaanKoko tarina yhdellä sivulla
Hevosten kouluttamistarinoita on ihan yhtä monta kuin on kouluttajaakin, ja jokainen päivä on matka joko kohti tavoitetta tai jotakin muuta. Aluksi kun taitoja opettelee, niin aikaa menee pitempään koska itse on oppijana. Sitten kun taidot on opittu on aika alkaa käyttämään niitä luovasti.


Kun hallitsemme kouluttamisen työkaluja monipuolisesti, niitä onkin kiva käyttää eri tilanteissa hevosten kanssa. Aina löytyy hevosystävällinen koulutusmenetelmä, jos kouluttaja on perehtynyt riittävästi eri koulutusmenetelmiin. Nämä menetelmät voidaan kätevästi yhdistää myös ratsukoulutukseen ja minkä tahansa taidon uudelleenkoulutukseen.

Jokainen tekee valinnan joko tietoisesti tai tiedostamatta mitä koulutusmenetelmiä käyttää. Hevonen oppii joka päivä 24/7 aina kun on ihmisen kanssa tekemisissä, vähintään voiko ihmiseen luottaa. Jokainen hetki on koulutushetki riippumatta mitä ihminen haluaa.

Koetko tarvitsevasi lisää tietoa ja taitoa näistä asioista?

Jos sinulla syntyy kiinnostusta harjoitella näitä asioita lisää jonkun ohjauksessa, niin ota ihmeessä yhteyttä hevosiin erikoistuneisiin eläintenkouluttajiin. Esimerkiksi Pohjois-Suomessa PedaEquest Anna Kilpeläinen tai Etelä-Suomessa Minna Tallberg, he varmasti ohjaavat sinua myös eteenpäin, jos eivät voi itse aikapuutteen takia auttaa sinua. Taatusti on hyviä eläintenkouluttajia Suomi pullollaan, nyt vaan heidän ammattitaitoa hyödyntämään joukolla!

Kohta hevosalan ammattilaiset opiskelevat näitä asioita eri hevosalan oppilaitoksissa, se on upea juttu.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käytännön haasteita vol. 2: ryntäilevä, ohjiin painava hevonen

Olen kohdannut usein hevosia, joiden ongelmana on ohjiin painaminen, kiirehtiminen, ryntääminen ja hätäileminen. Hevoselta ei puutu eteenpäin pyrkimystä, mutta rentous ja tasapaino ovat puutteellisia. 
Ratsastaja joutuu pitelemään hevostaan, jotta hevonen saadaan hallittua. Usein tilanne on se, että hevoselle hankitaan kovempia ja kovempia kuolaimia, jotka aiheuttavat ohjasotteiden rajuudesta riippuen enemmän tai vähemmän kipua hevoselle. Tilanne on kaukana ratsastuksen ihanteista.
Ryntäävä hevonen on jatkuvassa jännittyneisyyden tilassa, joka ei ole hevosen terveyden kannalta suotuisa tilanne, vaikka hevonen voimakeinoja käyttäen saataisiin hallittuakin. Ryntäävän hevosen lihaksisto ei toimi rentona eikä tuolloin hevonen saa kehostaan irti sitä mitä rentona ollessaan saisi. 
Stressi aiheuttaa henkisten ongelmien lisäksi lopulta myös fyysisiä vaivoja mm. mahahaavaa ja ryntäilyn tuloksena syntyvät myös jalkojen vammat kuten jännevammat ja nivelvaivat, kun jännittynyt hevonen ei kuunte…

Istunta ja apujen käyttö teoriaa esteille (George Morris kurssilta)

Istunta:
• Keskieurooppalainen ja Morriksen opettama amerikkalainen tyyli poikkeavat istunnan kannalta: Euroopassa käytetään paljon satulassa istumista (= istumista liikkeen takana) ja Morriksen tyyli perustuu istuntaan liikkeen mukana. Nykypäivänä myös useat eurooppalaiset ratsastajat käyttävät kevyempää istumistyyliä.
• Morriksen tyylissä istuntaa käytetään liikkeen mukana, hyvin harvoin ja harkitusti liikkeen takana. Koskaan ei ratsasteta liikkeen edessä.
• Istunta liikkeen mukana antaa hevoselle vapauden käyttää selkäänsä pyöreämpänä hypyissä.
• Morris painotti, että hevosen selkä on hyvin herkkä, ja ratsastaja ei saa huonolla kehonhallinnallaan tömähdellä hevosen selkään. Hyvä esimerkki on ratsastajan tömähtäminen satulaan pidätteen aikana, tällöin ratsastajan istunta jäykistää hevosen selän.
Morris suosii istuntaa liikkeen mukanaLiikkeen mukana istunta 
= jatkuva etunoja, jonka kulma riippuu askellajista ja tarpeesta.
Tällöin ei istuta pakaroiden päällä, lonkkakulma on suljettu…

Hevosen hyvinvointi ja tunteet kouluttamisen näkökulmasta tarkasteltuna

Tämä kirjoitus on syntynyt käyttäytymiseen perehtyneen eläinlääkäri Tuulia Applebyn luennon inspiroimana. Luentoa seurasi etänä yli 350 kuuntelijaa.  Luento järjestettiin 2.6.2020.
Luennolla käsitellyt taustakysymykset: Mikä saa eläimen käyttäytymään tietyllä tavalla?
Mitä eläimen aivoissa tapahtuu eri tunnetiloissa? Tietoja eläinlääkäri Tuulia ApplebystaSveitsissa opiskellut eläinlääkäriksiEnglannissa jatkokoulutus käyttäytymiseen liittyenSomerolla oma praktiikka: Linkki AB-klinikalle3-4 vuotinen kliininen käyttäytymistiede: käytösongelmien ratkaisu Mitä luennolla käsiteltiin Fyysinen ja psyykkinen tasapaino ja epätasapaino
Fyysinen ja mentaalinen tasapaino, eli homeostaasi, on terveen elimistön tila.   Tilanne, jossa keho ja mieli eivät ole tasapainossa on elimistön stressitila. Homeostaasin toimiessa elimistö palautuu takaisin tasapainoon. Pitkäaikaisessa stressitilassa elimistö ei palaudu tasapainotilaan.
Tunteet
Miten tunteet vaikuttavat käytökseen?Hevosilla (kuten muilla eläimillä…