26.4.2016

Turvantunne ja luottamus saavat parhaat puolet esille, uhka heikentää suorituksia

Klikkaa niin näet kuvat tarkemmin
Tämä mahdollistaa hevosen taitojen ja fyysisen kehityksen mukaisen suorittamisen
Jos koulutuksessa ja toiminnassa huomioidaan kaikilla tasoilla hevosen mielentilan vaikutus hevosen käyttäytymiseen, oppimiseen ja kykyyn vastata osaamiinsa ihmisen esittämiin pyyntöihin, seurauksena on hyvässä tasapainossa oleva yhteistyökykyinen hevonen.

Ihmisen kokema uhka ja turvantunne
Tutkiskele itseäsi, kun luet tätä kirjoitusta, mitä nämä väitteeni saavat saavat sinussa aikaan?
Ärsyynnytkö, jolloin herätin sinussa uhan tunteen näiden tietojen vuoksi?
Vai tuleeko sinulle luottavainen olo, että näinhän asian kuuluukin olla? Tai jotain muuta...

Ärsyyntyminen on merkkin uhan tunteesta, jolloin puolustautuminen, pakeneminen tai sulkeutuminen saattavat olla seurauksia. Tämän tunnistaminen on hienoa, koska se antaa mahdollisuuden tutkiskella itseään, miksi koetaan tilanne uhkaavaksi, ja antaa siten vastauksen löydyttyä, mahdollisuuden kehittyä.
Toinen vaihtoehto on vastata uhkaan uhalla ja hyökätä vastaa, se usein ei ole kehittymistä edistävä tapa toimia. Norsutarinassa se tarkoittaisi, että sokeat miehet alkavat taistelemaan, kuka kertoi oikeimmin totuuden.

Hevosen kokema uhka
Silloin tällöin kuulee, kuinka hevonen on "raskas jalalle", "vahva kädelle", "kuriton" tai muuta vastaavaa. Itse nostaisin näiden hevosten kohdalla kysymyksen hevosen olotilasta esiin.

Haluan nyt jakaa oman näkemykseni tästä aiheesta tämän hetkisen tietotaidon perusteella, joka siis ei todennäköisesti ole vielä mikään valmis teoria. En ole vielä törmännyt hevoseen, joka ei tämän teorian mukaisesti toimisi.

Tällainen olotila saa aikaan alisuorittamisen, taidot ja fyysiset kyvyt eivät tule ulos kehosta parhaalla mahdollisella tavalla.

Mistä uhka voi syntyä ja mitä uhka aiheuttaa?
Tämähän nostaa esiin kysymyksen mikä saa hevosen kokemaan uhkaa? Tässä ensimmäisenä mieleeni nousseet tekijät.
Lisättynä ihmisen pyyntöjen laadulla ja keveydellä. Mikäli olemme kovakouraisia herkän saaliseläimen kanssa, niin maalaisjärkikin ilman minkäänlaisia teorioita ja tutkimustuloksia saa ei-niin-korkean-ÄO:n omaavan  ihmisenkin ymmärtämään, että se lisää herkän eläimen kokemaa uhkaa. Miten kuvittelisit peuran reagoivan kovakouraisiin pyyntöihin, sehän  myös on pakeneva saaliseläin kuten hevonen.
Minun käsittääkseni kaikki ihmiset ovat kyllä riittävän viisaita ymmärtääkseen tämän, jos vain huomioimme hevosen ominaiskäytöksen.
Haluankin kysyä huomioidaanko tätä hevosen ominaisuutta: pakeneva saaliseläin hevoskulttuurissa, jolloin se olisi luontainen osa koulutusta ja käsittelyä?Ja kannustetaanko kultturissamme hevonen kohtaamaan myötätuntoisesti tuntevana yksilönä?


Tärkeät kysymykset
Tärkeimpiä kysymyksia:
Miten voimme auttaa herkän pakenevan saaliseläimen olon turvalliseksi niissä olosuhteissa joissa se elää ja tekee työtään?
Miten autamme hevosta toiminnallamme, jotta hevonen voi oppia turvallisuuden tunteen ja luottavaisuuden osaksi ihmisen kanssa toimintaa?

Ratsastajan sisällä asuvan kouluttajan olisi tärkeä osata eläinkoulutuksesta seuraavat asiat:
Siedättäminen, tunne-ehdollistuminen, elinolosuhteet, valitut koulutusmenetelmät, vastarefleksi, valmiustilan ja huolestumiskynnyksen tunnistaminen.

Turvallisuuden tunne luontaisesti vaikeissa tilanteissa on koulutuksen tulosta, tällöin hevosen luontainen kyvykkyys ja hevosten uskomaton herkkyys ja yhteistyökyky pääsee loistoonsa.

Omasta uhan ja turvallisuuden tunteestani
Kiitos kaikille ratsastajille ja kohtaamilleni asioille! Kaikki komeukseni ovat olleet yhtä tärkeitä. Kokemani turvantunne ja ahdistavan uhan tunne ovat itselleni olleet äärimmäisen opettavaisia.
Turva ja onnistumisen tunne on vahvistanut toimintaani ja uhka on saanut miettimään, miksi tämä asia saa minut tuntemaan nyt näin, missä asiassa minun on nyt hyvä kasvaa lisää, mitä heikkoutta itsessäni tämä asia peilaa minulle?
Ja vielä syvällisempi pohdittava kysymys: voiko todellista sisäistä itseäni uhata kukaan tai mikään?
Oma vastaukseni on ei.

Ihanaa päivän jatkoa kaikille! <3 p="">