18.4.2016

Haloo, kuuleeko kukaan? Tuntumasta ja ohjien käytöstä.

Rakastan mielikuvien käyttöä ratsastuksessa.


Asetusta harjoittelemassa.

Tuntumasta, ohjasotteista ja myötäämisestä minulle välähti jostakin, että sitähän voidaan kuvata puhelimen käyttönä. Tekevälle sattuu. =D


Yhteenveto heti alkuun:

Tuntuma on kuin soittaisit jollekin ja teillä on linja keskenään auki, muttet puhu mitään.
Ohjien kireys kertoo tärkeän tarinan tasapainon, luottamuksen ja rentouden tilasta.
Ohjasotteet on kuin pyytäisit pyynnön puhelimessa.
Hevonen voi samoin esittää sinulle omat viestinsä sen omista kokemuksistaan asentojen helppoudesta tai vaikeudesta. Hevonenkin viestii meille koko ajan, kun meidän kädet ja kehomme toimii vastaanottajina.
Myötääminen = puhelinlinja kiinni ja ei pyyntöjä. Käytä suurempina palkintoina ja taukojen yhteydessä. Yleispalkinto hevosella, joka jännittää kuolaintuntumaa.

Oman kokemukseni mukaan yksi hevosille vähiten valmiustilaa nostava ja uhkaa aiheuttava tapa käyttää ohjia ja kuolainta/kuolaimettomia on:

1. Soita ja avaa puhelinyhteys 

Ajattele tuntumaa puhelinyhteyden aukaisuna, muttet vielä ohjeista, pyydä tai käskytä vielä mitään. 
Lyhennä ohjat pituudelle, jossa kätesi voi tarjota tasaisen, joustavan tuntuman.
(Jos hevonen vastaa pohkeeseen tarkoituksenmukaisesti se kurottelee kaulallaan kohti tuntumaa)

2. "Hei, mitä kuuluu? Kiva kun vastasit puheluuni."

Tunnustele yhteyden kautta, onko pyyntösi vastaaminen mahdollista tuolla hetkellä. 

Ratsastajan sisällä asuva kouluttaja kysyy itseltään jännitystä aistiessaan
"Onko tarvetta siedättää kuolaintuntumaa? 
Onko tarvetta tarkistaa varusteiden sopivuus?"

Jännittyneisyys hidastaa pyyntöön vastaamisnopeutta = kuuliaisuus väistämättä heikompi jännittyneellä hevosella kuin tyynellä. 

Hankala kokemushistoria tuntumasta/pyynnöistä tai tuntuman kouluttamattomuus aiheuttaa jännitystä tuntumaan. Tällöin hevonen saattaa vältellä tuntumaa tai olla jännittyneenä tuntumalla. 

Jäykkä tuntuma on tunnusmerkki kaulan ja pään alueen lihasten jännityksestä, josta seuraa koko kehon jännittyneisyyttä, ellei tilannetta kyetä laukaisemaan. 
Yhden kohdan jännittyessä, jännitys leviää kaikkialle muuallekin kehoon ja useimmiten myös ratsastajaan. 

3. Sitten ystävällisesti esitetty pyyntö 

"Pyytäisin sinua kohottamaan kaulaasi rentona/kääntämään päätäsi/rentouttamaan niskasi ja leukojasi /korjaamaan painopistettäsi/..." 
Esitä pyyntösi, joka on hevoselle ennakkoon koulutettu koulutuksen lainalaisuuksien mukaisesti. 

Ystävällinen hellävaraisesti aloitettu pyyntö ei laukaise puolustautumisjärjestelmää hevosessa, jos hevonen ymmärtää mitä siltä pyydetään. Kun hevonen taatusti osaa pyynnön, niin pyyntö voidaan esittää korotetulla äänellä, mikäli pienellä äänellä esitetty pyyntö ei toimi. Tässäkin suosittelen ottamaan hevosen herkkyyden huomioon tarkasti, ettei pelästytetä hevosta, jolloin jälleen olemme tekemisissä jännityksen kanssa.

Pyyntö, jota hevonen ei ymmärrä tai on ristiriitainen, laukaisee usein vastarefleksin tai puolustautumisen.
Kiinaksi esitettyä pyyntöä ei ymmärrä äänen korotuksesta huolimatta, voimakkaalla äänellä esitetty pyyntö ilman ymmärrystä vain nostaa valmiustilaa ja jännitystä. 
Voimme esittää vieraalla kielellä kuiskaten tai karjuen pyynnön, silti sanomaamme ei ymmärretä ennen kuin vieraskieliset sanat ja kielioppirakenteet on opittu.

4. Hevosen motivaation ja innostuksen kannalta tärkein kohta "Kiitos kun vastasit pyyntööni". Palkitse joko tuntumalle tai kokonaan myödäten riippuen hevosen koulutustasosta.

a) Paluu linjoille, linjat auki, mutta mitään ei pyydetä
= myötää tuntumalle odottamaan milloin voit auttaa pyynnölläsi hevosta seuraavan kerran tehtävän vaatimaan tasapainoon ja tarvittavaan asentoon.
Tämä on palkinto, jota käytetään tuntumaan luottavaisesti, jännittämättä suhtautuvilla hevosilla.

b) Puhelinlinjan sulkeminen kokonaan palkinnoksi = myötääminen löysille ohjille

Tuntumaa jännittävillä hevosilla pyynnön lopettaminen ja paluu tuntumalle ei välttämättä riitä palkinnoksi hevoselle. Tällöin motivaatio vastata ratsastajan esittämiin pyyntöihin ei nouse, eli hevonen ei koe itselleen kannattavaa seurausta pyyntöön vastaamisesta. Tällöin pyyntöä kannattaa seurata ohjien selvä myötääminen, jolloin puhelinlinja suljetaan, kun haluttu vastaus saadaan.

Tällaisen tilanteen havaitsessaan ratsastaja keskittyy kuolaintuntuman levolliseksi kouluttamiseen ja tietenkin tarkistaa käytössä olevat varusteet sopiviksi, säätää oman käden käytön, ettei kuolaintuntuma aiheuta kipua tai liiallista epämukavuutta tämän vuoksi hevoselle.

Vaihtoehto b) on väliaikaisvaihe koulutuksessa, mutta tarpeellinen monille hevosille, joilla on muodostunut välttelyä aiheuttavia kokemuksia kuolaintuntumasta.


Tuntuman lopputavoite ja sen kouluttaminen:

Lopputavoite olisi, että puhelinlinja pystytään pitämään auki jatkuvasti ja hevonen kokee tämän kannattavaksi tilanteeksi itsensä kannalta. Kannattaa huomioida, että tuntuma ei ole luontainen tila hevosille, vaan se koulutetaan vaihe vaiheelta kohti lopputavoitetta.
Aluksi lyhyillä jaksoilla, joiden sietämisestä hevosta palkitaan myötäämisillä. Kestoa lisätään sitä mukaan kun hevonen siedättyy puhelinlinjojen auki olemiseen.
= avataan linja ja suljetaan linja pyytämättä mitään.


Kokemushistoria vaikuttaa:

Jos hevosen kokemushistoriassa on hankalia kokemuksia. Esimerkiksi aina kun aukaisee puhelinlinjan joku huutaa ja karjuu linjan päässä tai linjan aukaisu aiheuttaa kestämätöntä epämukavuutta. Ymmärrettävää on, että hevonen haluaa vältellä linjan aukaisua  = mennä kuolaimen taakse, kiskoa ohjia, vältellä vastaamista erilaisilla tavoilla.

Hyvät kokemukset ja hyvä kokemushistoria on tietenkin kaikkien ratsastajien tavoite tämänkin asian suhteen.


Ratsastuksen jatkuva tavoite:

Ratsastajan jatkuva tavoite on ohjailla hevonen asentoon, josta sen on mahdollista suorittaa halutut tehtävät jäntevällä, tasapainoisella keholla, ja kantaa ratsastajaa tukien omaa rankaansa painon alla syvillä lihaksillaan ergonomiseen asentoon. 

Sitä ei voi yhdellä puhelinlinjalla pelkästään hoitaa vaan siihen tarvitaan myös istunnan ja pohkeiden puhelinlinjat käyttöön. 

Mintti ja Taisto