24.3.2016

Mintin tallivinkit osa 1 ja mietteitä raipasta ja sen käytöstä.

Upeaa huomata, miten useat ovat kiinnostuneet hevosten kouluttamisesta ja hevosten käyttäytymisen ymmärtämisestä. Ja tämän asian parissa on todella mukavaa tehdä töitä. Olemme luennoineet SRL:n hevosten hyvinvointikiertueella jo useilla paikkakunnilla ja palaute on ollut kannustavaa ja tämä ahe selvästi kiinnostaa.
Nyt minulle avautui upea mahdollisuus päästä työskentelemään Toiskan yhteisöön (www.toiska.net) ja samalla järjestämme myös erilaisia kursseja lähiseutujen asiakkaille.

Minulle on tulossa huippu kevät ja kesä, kun pääsen tekemään systemaattista työtä yhdessä mukavien ihmisten ja hevosten kanssa. Otamme koko tallin porukalla yhteisen hevosten koulutusprojektin, jonka tarkoituksena on kouluttaa tallin hevosille taidot, joita ne tarvitsee ihmisten maailmassa ollessaan.

Hevoset käyttäytyvät muutoin luontaisten käytösmallien mukaan, jotka eivät kaikken hevosten osalta ole kovinkaan mukavia ihmisen näkökulmasta:
Joku hevonen saattaa karkoittaa ihmiset samoin kuin toiset hevoset kavioin ja hampain. Aluksi tämä usein on epävarmuutta, mutta lopulta vahvistuu käytösmalliksi, jos siihen ei puututa.
Toinen hevonen taas saattaa luulla ihmisten tykkäävän mukavasta nujakoinnista, joka on tyypillistä ruunille ja orivarsoille. Ja ihmisen kosketus laukaisee tämän leikkimisvietin. Ihmisen näkökulmasta aika haastavaa! Hevonen kuvittelee, että taatusti tuo ihminen tätä haluaa, koska se osallistuu tuollaisin karjahduksin ja huitomisin tähän mukavaan leikkiin mukaan.
Nämä nyt ääriesimerkkeinä, mutta paljon muutakin varsinkin vastarefleksiin ja kehon luontaiseen asentoon liittyviä asioita.

Tässä ensimmäiset Mintin vinkit meidän porukalle ja saa muutkin käyttää hyödyksi, mikäli koette tarpeelliseksi

Pieni mietintäasia vielä raipasta ja sen käytöstä:
Minä käytän paljon raippaa työkaluna, koska se on erinomainen merkinantoväline hevosten kanssa. Välillä törmään raippavastaisuuteen, minkä toisaalta ymmärrän, jos sen käyttö on hankalaa eikä käyttöä vielä hallitse.
Joskus raippaan liittyy voimakas tunnetila, koska sillä koetaan aiheuttavan hevoselle väkivaltaa.
Se kuka sitä pitää kädessään vaikuttaa siihen mihin sitä käytetään. Minä en jätä vasaraa käyttämättä sen takia, että joku on sillä joskus murjonut toista ihmistä. Sama pätee raippaan.
Jos raipan käyttö on haastavaa, niin harjoittele sitä paljon ensin ilman hevosta. Sitten sen käyttöä voidaan hallita myös hevosten kanssa. Jos et osaa paineen ja paineen myötäämisen teoriaa, opiskele ne.
Jos hevosella on huonoja kokemuksia raipasta, niin silloin voi olla, että raipankäyttö koulutuksessa on mahdotonta. Muutoin se on vain koulutuskysymys.

Tänä keväänä järjestämme kurssin, jossa saa paljon tietoa hevosten kouluttamisesta ja käyttäytymisestä. 6 kerran paketti tarjoaa hyvän pohjan hevosten oppimisesta. Katso lisää facebookista Toiskan sivuilta.
Toiskan facebook-sivu.