25.9.2015

Hevosten valmiustilaympyrä

Tämä kuvaaja on saanut valtavan määrän jakoja facebookissa viime päivinä. Esittelimme tämän SRL:n hevosten hyvinvointikiertueella 22.9.2015.

Kuvaajaa paranneltiin yhteisvoimin tilaisuutta varten. Tein kuvaajan aikoinaan, jotta olisi helpompi havaita, mitä asioita hevosesta kannattaa tarkkailla. Edelleenkään kaikkea ei kuvaajaan ole saatu mahtumaan, mutta melko kattava se jo on.
Oma näkemys tämän kuvaajan takana on seuraavanlainen:

Hevosten elekieli kertoo meille valtavasti infomaatiota, jota kannattaa opetella lukemaan hyvin.

Valmiustilan liiallinen kohoaminen aiheuttaa meille ihmisille ja myös hevosille itselleen haasteita, varsinkin tilanteessa, jossa ihminen istuu hevosen selässä.

Sekä ihmisen että hevosen henkisen tasapainon olisi ihanteellista olla harjoittelun ja suoritteiden aikana vihreällä alueella, jotta elimistön puolustautumisjärjestelmät eivät laukea ja häiritse suoritusta.

Vihreällä alueella kuvataan tilannetta, jossa hevonen ja ihminen käyttävät hengitystekniikkaa, joka mahdollistaa syvien tukilihasten kytkeytyminen, jolloin kehon asentojen havainnointi on tehokkaimmillaan. Koordinaatio toimii tällöin parhaimmalla mahdollisella tavalla. Ihminen ja hevonen voivat olla hyvinkin innostuneita tällä alueella. Voima purkautuu kehosta tällöin optimaalisimmalla tavalla.

Keltaisella alueelle mentäessä tilanne lähteen muuttumaan kohti punaista: hengitys pinnallistuu, valmistautuminen puolustamaan tai pakenemaan, ohjaa toiminnan pintakerroksen lihaksiin ja kehon asentoon, josta pakeneminen on mahdollista: luontaiset vinoudet ja etupainoisuudet. Ihmisellä mm. käsien takertuminen ja köyryynpainautuminen. Asentojen tunteminen ja kehon koordinoiminen heikkenee. Voima purkautuu kehosta hallitsemattomammin.

Punaisella alueella toiminta refleksinomaista, koko elimistö käyttää kaiken energian pakenemiseen. Kipu ei tunnu. Voima purkautuu hallitsemattomasti pakenemiseen.