30.3.2015

Aivojumppaa ratsastajille: ymmärrä hevosen käyttäytymistä

Jos hevonen ei osaa jotain ihmisten maailmassa tarvittavaa taitoa, niin miten hevonen tällöin toimii?

Jokainen hevonen käyttäytyy tällöin luontaisten mallien mukaisesti. Yksi hevonen kuopii ristiriitaisen tilanteen tullen, toinen irvistelee, yksi puistelee päätään, yksi vinkaisee ja säntää pakoon, joku puskee päälle, joku uhkailee jopa takakaviolla ja joku hevonen saattaa vain vetäytyä kuoreensa.

Tällöin olemme nähneet samaa kieltä, jota hevoset puhuisivat toisilleen hankalan tilanteen tullen. Vain ja ainoastaan siksi, että hevosen aivoissa ei ole muita malleja vastata kyseisessä tilanteessa. Meidän ihmisten tehtävänä on kouluttaa hevoselle meidän maailmaan sopiva tapa toimia!

Jotta koulutus onnistuu, niin meidän ihmisten on tunnettava lainalaisuudet, joilla hevonen oppii. Meidän on tärkeää tietää päämäärä, jolloin voimme hahmottaa:

  • mitä kaikkia taitoja hevoselle tulee kouluttaa 
  • mistä kaikista osataidoista koostuu itse lopullinen taito.


Useiden hevosten kanssa olen huomannut, että luontaiset käytösmallit väistyvät hyvin nopeasti, kun hevoselle koulutetaan noudattaen hevosten oppimisenlainalaisuuksia uudenlainen kannattava tapa toimia.

Tämä kuvaaja selittää tätä asiaa lisää:
Klikkaamalla kuvat suurenevat

Helposti käsiteltävä hevonen:

  • Osaa ihmisten maailmassa tarvittavat taidot
  • Säilyttää ihmisen kanssa toimiessa tyynen mielentilan
  • Luottaa ihmiseen ja tilanteeseen
  • Positiivisesti ihmiseen ja kouluttamiseen suhtautuva hevonen luo vielä todella hauskan ilmapiirin toimia hevosen kanssa. 
Tätäkin aihetta käsitellään TEHOMARATONTEORIASSA Oulussa 18.4.2015
kts lisätiedot ja ilmoittaudu: