9.11.2014

Ratsastammeko kynä tiukasti nyrkissä vai tarkkaa kynäotetta käyttäen?

Mielikuva kynän käytöstä
Taannoin sain valmennusta pitäessäni tämän oivalluksen kynäotteesta. Oivalsin, miten tällä vertauskuvalla voin kertoa, miksi juuri tiettyihin asioihin on hyvä keskittyä ratsastuksessa ja miksi ne kannattaa pitää tietyssä tärkeysjärjestyksessä.

"Kynäotetta treenaamassa" everstin ohjauksessa. Kevyt ravi.
Kuvaaja Auli Säynäjäkangas/Ratsuteam
Kynän käyttö ja kynän käytön oppiminen toimivat tähän hyvänä vertauskuvana. Kun lapsi opettelee piirtämistä ja kirjoittamista, aluksi kynää pidetään tiukasti nyrkin sisällä. Mitä paremmaksi tämä asento kehittyy, sitä sinnikkäämmin siinä asennossa halutaan pysyä.
Oma lapseni pääsi oppimaan liian hyvän nyrkkiotteen, jolla saa liian tarkkaa työtä, jotta motivoituisi opettelemaan aluksi vaivalloiselta tuntuvan kynäotteen. Tiedän siis, kuinka vaikeaa siitä on oppia pois.

Nyrkkiotteella ei kuitenkaan jaksa kirjoittaa pitkää tekstiä, koska käden käyttö ei ole riittävän ergonomista, tai piirtää tarkkoja kuvia hienosäädön puutteen vuoksi, joten nyrkkiote on kuitenkin tärkeää muuttaa kynäotteeksi.

Aluksi kynäotetta käyttämällä piirtäminen ja kirjoittaminen on hankalaa ja halu muuttaa takaisin käyttämään nyrkkiotetta olisi suuri. Mutta päivä päivältä sinnikkään harjoittelun kautta kynäotetta käyttäen piirroksista ja kirjaimista tulee yhä sulvampia. Tarvitaan motivaatiota ja innostusta harjoitteluun.

Nyrkkiotteella ratsastus
Edellinen vertaus voisi kuvata myös ratsastusta ja hevosten koulutusta. Hevosia voidaan ratsastaa ja kouluttaa karkeasti ns. nyrkkiotteella, jolloin tärkeitä perusasioita (kuten useimmiten tyyneys, hevosen olotila, eri koulutusmenetelmien hyödyntäminen) jätetään huomioimatta. Jotta hevosten hyvinvointi ja ratsastajien sekä kouluttajien turvallisuus tulisi taattua niin kuitenkin on suositeltavaa käyttää kynäotetta.

Kokoamisasteen kehittyminen (eli ratsastajan kantaminen henkinen ja fyysinen terveys säilyttäen yhä vaikeimmissa tehtävissä) on näkemykseni mukaan koko ratsastuksen päätavoite. Päätavoite vaatii korkealla tasolla hyvinkin tarkan kynäotteen. Mitä aiemmin kynäote löytyy sekä ratsastajalla että hevosella sitä parempi, jottei nyrkkiote pääse vahvistumaan liikaa. Ettei käy niin kuin lapselleni, jolle nyrkkiote oli liian helppo ja tarkka.

Nyrkkiotteella ratsastus tarkoittaa ratsastusta, jossa vedetään mutkat suoriksi ja oikaistaan pakollisia koulutuksen vaiheita, jotka takaavat hevosen hyvoinvoinnin. Kynäotteen hevosten koulutusvaihisiin kuuluu hevosen huomioiminen tuntevana eläimenä, hevosena ja hevosen erityispiirteiden huomioiminen oppijana.

Mitä asioita kuuluu taitavaan ratsastukseen?
Vuosien aikana (mm. Eversti Christian Carden ja eläinkouluttaja Tuire Kaimion opetuksista) olen oivaltanut, kuinka vaihe vaiheelta ratsastuksen kynäote autetaan hevosille.

Ratsastuksen kynäotteeseen kuuluu koko hevosen keho ja henkinenkin puoli.
1. Hevosen tulee olla tyyni = peloton, jännittymätön (ei tarkoita laiskaa, sulkeutunutta, hidasta)
2. Hevosen tulee haluta liikkua eteenpäin (AKTIIVISUUS, takaosan käyttö)
3. Hevosen tulee hallita oma rintakehänsä (SUORUUS, jota jumpataan kaarevilla teillä, jotta rintakehän asento saadaan autettua ratsastuksen kannalta edulliseksi ja symmetriseksi)
4. Hevosen tulee luottaa kuolaintuntumaan, kuolainta kohden venytetään kaula pitkäksi, muttei kuolaimeen paineta, suu, niska ja kaulan lihakset tulee pitää joustavana ja rentoina. Kaulan asentoja tulee hevosen oppia muuntelemaan rentous säilyttäen. Pituus ei tarkoita mataluutta.

"Kynäotteen kaava"


Kuuliaisuus ja pyöreys kehittyy kynäotteen sivutuotteena
Olen huomannut valmennuksia pitäessäni, että tätä "kynäotteen kaavaa" noudattamalla hevoset saadaan koulutettua liikkumaan ylälinjastaan pyöreänä joustavasti, tyytyväisesti ja rennosti. Pyöreys seuraa sivutuotteena, siihen ei itsessään tarvitse keskittyä.
Ja lihakset kasvavat harjoittelun seurauksena sinne missä niitä ratsuhevosella tarvitaan. Ratsastettavuus ja kuuliaisuus paranevat harjoittelun myötä. Kuuliaisuus kehittyy niin ikään sivutuottena.
"Kynäotetta" käytetty ratsastuksessa, jolloin lihaksisto kehittyy
sinne mihin ratsuhevosella tarvitaan lihaksia.
= Tasapainossa liikkunut hevonen.
"Nyrkkiotteella" ratsastettu hevonen  pahimmillaan.
= Huonossa tasapainossa ja jäykkänä liikkunut hevonen
Taideteoksia tehdään kynäotteella
Koulutustason kohotessa kynäotteella saadaan yhä taitavampia tuloksia aikaiseksi.
Ratsastuksen päämääränä on saada aikaiseksi mahdollisimman SUORA HEVONEN, JOKA ON HENKISESTI JA FYYSISESTI TASAPAINOINEN.
Tällöin hevoselle annetaan mahdollisuus säilyä terveenä, tyytyväisenä ja kehittyä ratsastuksessa korkeammalle koulutustasolle hyvinvointi huomioiden.

Tutustu myös PedaEquest malli ratsastukseen PedaEquest facebook sivuilta.
Tässä linkki kuviin: PedaEquest malli ratsastukseen