15.7.2014

Taiston kanssa Carden kurssilla

Olen viettänyt bloggaajana hiljaiseloa, koska tiukka tahti opiskeluissa ja töiden kanssa näytti vaativan veronsa.

Mielenkiintoisia tapahtumia on hevosten parissa riittänyt kevään ja kesän aikana.

Viimeisin oli RatsuTeam ry:n järjestämä eversti Carden kouluratsastusklinikka heinäkuun alussa. Minun oli tarkoitus osallistua Rocierolla valmennuksiin, mutta Rocco oli valitettavasti hieman epäpuhdas jo edellisen viikonlopun kisoissa ja viime hetkillä vaihdoin ratsua. Vararatsunani sai toimia oma hevoseni Taisto, eli Fighting Fierce. Taisto on osallistunut Carden valmennuksiin kanssani vuonna 2011 ja 2012.

Kuvaaja: Auli Säynäjäkangas

Taisto oli viime kesänä erittäin huonossa kunnossa. Oli hyvin lähellä, että hevosen olisi nyt vihreämmillä laitumilla. No niin ei tapahtunut ja hevonen on koko ajan pikku hiljaa alkanut liikkumaan paremmin ja paremmin. Taisto on aivan ihana hevonen kaikkineensa, joten tämä on ollut todella hienoa, että työskentely on voinut jatkua sen kanssa.

Viereisessä kuvassa Carde kertoo käyntityöskentelyn tärkeydestä ja kuinka käynti on askellaji, jossa hevosia koulutetaan haastavampiin asioihin.

Taiston ja minun käyntityöskentely saikin paljon uutta "ryhtiä" näistä valmennuksista.

Kuvaaja: Auli Säynäjäkangas

Aktiivisuus, tasapaino ja pehmeys avuille (=kuuliaisuus) tulisi olla jatkuvasti ratsastajan tarkkailun kohteena.

Itse tulkitsen aktiivisuuden tukilihasten aktiivisuudeksi, en kiireiseksi eteenpäinpyrkimykseksi. Aktiivisuus lähtee voimakkaasta takaosan käytöstä.

Tasapaino on hevosen ja ratsastajan yhdessä muodostaman painopisteen hallintaa, joka hallitaan syvän tuen kautta.
Kuvaaja: Auli Säynäjäkangas
Hevosen painopisteen hallinta onnistuu harjoittelun myötä erilaisilla pään ja kaulan korkeuksilla. Kaikissa tilanteissa on todella tärkeää, että hevonen säilyttää painopisteensä hallinnan, jolloin hevonen kannattelee tukilihaksillaan rintakehäänsä.

Hevosen muotoa venytetään ja kohotetaan, hevosen askelpituutta muutellaan jatkuvasti aktiivisuuden ja tasapainon säilyessä.

Kaikessa harjoittelussa on tärkeää, etä hevonen suhtautuu luottavaisesti kuolaintuntumaan ja on koulutettu seuraamaan ratsastajan ohjasotteita vastustelematta leuoistaan ja niskastaan rentona. Ranskalaiseen tyylisuuntaan kuuluvat ohjasotteet, jotka ohjailevat hevosen pään ja kaulan asentoa tarpeelliseksi. Näissä asioissa punnitaan kuuliaisuus ja luottavaisuus, ja ratsastajan istunnan ja käden käyttö. Hevosen tasapainon ohjailemiseen saatetaan alkuvaiheessa käyttää laajojakin käden liikkeitä, jotka koulutuksen edetessä pienenevät aivan näkymättömiksi. Carden lisäksi juuri tästä asiasta saamme oppia vuosittain estelegenda George H. Morrikselta.

Tämä on ranskalaisen ratsastuksen yksi tärkeä ominaispiirre, joka johtaa hyvin kevyeeseen ohjastuntumaan ja pehmeästi kättä seuraaviin hevosiin. Tämä taas johtaa joustavaan kehon käyttöön, sillä niskan tai leukojen rentous näkyy koko hevosen liikkumistavassa. Kuten hampaitaan pureva ballerina ei voi esittää joustavaa tanssitaidetta, ei hevonen voi leuoistaan jännittyneenä voi esittää joustavaa liikkumista.

Erilaisten tehtävien tarkoituksena on jumpata hevosen kehosta joustava, saada koko keho käyttöön ja parantaa jalkojen nivelten liikkuvuutta. Ratsastus hyvin tehtynä on hevoselle mitä parasta jumppaa, jolla hevosen keho ja mieli pidetään joustavana ja hyvinvoivana.


Kuvaaja: Minna Tallberg

Hauska samankaltaisuus kuvissa tämän vuoden aiemmalta ja heinäkuun Carden klinikalta. Ensimmäisessä kuvassa ratsastan ihanalla Rocierolla kevään klinikalla ja jälkimmäisessä Taistolla heinäkuun valmennuksessa.

Taistolla on vielä matkaa Rocieron takaosan käyttöön. Mukavia harjoitteluhetkiä näissä merkeissä minulla ja Taistolla siis tulossa.


Mukavaa kesää kaikille.
Kuvaaja: Auli Säynäjäkangas