15.1.2014

Kengitysasiaa

Rauhallisesti kengitykseen suhtautuva hevonen (Taisto):
http://www.youtube.com/watch?v=JfcH_iHVESI

Käytän tätä videota opetuskäytössä. Kun hevonen on rauhallinen ja luottaa tilanteeseen, sen kanssa on helppoa toimia ja tilanne on ihmisen kannalta mahdollisimman turvallinen ja hevosen kannalta mahdollisimman mukava. 

Kuten kaikissa toimissa ihmisen kanssa, myös kengityksessä kannattaa panostaa hevosen alkukoulutukseen ja totuttaa hevonen rauhassa myös erilaisiin kengityksen vaiheisiin.

Kengityksessä on useita hevosen kannalta hankalia kohtia, joita kannattaa kouluttaa omistajan toimesta jo ennen kengityssepän käyntiä. Kengittäjät tekevät oman työnsä ja haluavat tehdä homman nopeasti ja turvallisesti, jotta pääsevät jatkamaan omia töitään.

Taidot, joita hevonen tarvitsee, jotta kengitys sujuu ongelmitta:
  1. Kiinnitettynä seisominen
  2. Jalan nosto pyynnöstä.
  3. Jalan pito ilmassa pitkäjaksoisesti (asteittain pidentyvä aika)
    1. Jalkaa pidetään ilmassa ja ennen kuin hevonen itse jalan laskee jalka päästetään irti.
  4. Kavion pohjan koputtelu (vaihe vaiheelta tilannetta vaikeammaksi muuttaen)
  5. Kengityspakin liikuttelu hevosen ympärillä
  6. Kenkien naulaamisäänien sietäminen
  7. Kenkien takominen (osa hevosista arkoja isoille äänille)
  8. Jalan pito kaviotelineellä.

Kaikenlainen hevosen kovakourainen käsittely myös kengityksessä voi johtaa pelkoehdollistumiseen, jolloin hevonen pelkää kengitystä ja käyttäytyy tämän vuoksi huonosti. Huonojen kokemusten välttäminen on ensisijainen tapa toimia hevosten kanssa. Yksikin epäonnistunut kerta voi pelkoehdollistumisen myötä tehdä kengityksestä vaarallista ja hyvin stressaavaa sekä ihmiselle että hevoselle.

Taisto hevosella ei ole huonoja kokemuksia kengityksestä, mikä näkyy luottavaisena suhtautumisena tilanteeseen. Katso video-linkki.

Myös ongelmatilanteita voidaan ratkaista koulutuksella, mutta helpointa ja aikaa säästävintä on, jos alusta asti huomioidaan, että hevonen on vihreällä alueella kaikissa kengityksen vaiheissa. Jos hevosen huomataan jännittyvän, olisi parasta kouluttaa porras portaalta vaikeaa vaihetta. Koulutus ei etene, jos hevonen on tilanteesta liian jännittynyt.

Lisäksi suosittelen käyttämään asiantuntevia kengitysseppiä, jotka ovat perehtyneet ratsuhevosen kengitykseen. Kengityksellä on valtava vaikutus koko hevosen hyvinvointiin, ja se voi väärintehtynä vaikeuttaa hevosen liikkumista ja aiheuttaa terveysongelmia eripuolelle hevosen kehoa.