8.6.2013

Carden kurssilla opittua: The mise en main - avain rentouteen

Näimme eversti Carden valmennusklinikalla mahtavan demonstraatioesityksen hevosen leukojen rentouttamisesta ja sen vaikutuksesta hevosen liikkeiden joustavuuteen ja rentouteen. Leukojen rentouttamisen seurauksena hevosen niska voi rentoutua ja hevonen saadaan autettua hyvin kevyeksi kädelle, kun hevosen tasapainoa päästään kohottavien ohjasotteiden (=puolipidätteiden) avulla säätelemään.

Kuten ihmisen on vaikea esittää pehmeitä ja joustavia liikkeita, jos puree leukoja lujasti yhteen, niin sama koskee hevosia.

Eversti Carde koulutti hevoselle, jolla on taipumus nojata ratsastajan käsiin ensiksi suun rentouttamista, koska suutaan ja leukojaan jännittävä hevonen jännittää myös kaulansa lihaksia. Jännittyneitä lihaksia ei kannata treenata, koska ratsastus ei perustu staattiseen jännityspitoon vaan lihasten elastiseen käyttöön ja joustavuuteen.

Koulutus suoritettiin paikoillaan ja hevoselle koulutettiin, että rentouttaessaan suunsa (= aloittamalla hienoisen mutustelu liikeen suullaan), se saa ratsastajan käden myötäämään. Sama koulutus toistettiin nivelkuolaimista ja myös kankikuolaimesta, erilaisin hyvin hellävaraisin ottein. Hevosta odotettiin rauhassa, jotta hevonen itse keksii tilanteeseen ratkaisun.  

Tätä kutsutaan nimellä termillä: The Mise en Main, joka tarkoittaa leukojen ja suun rentoutumista. Tuolloin hevonen tekee kielellään samankaltaisia liikkeitä kuin niellessään. Leukojen rentouttaminen johtaa niskan rentoutumiseen ja sitä kautta koko hevosen liikkeiden joustavuuteen ja pehmeyteen.

Tämän termiin en ainakaan itse ole missään muussa yhteydessä törmännyt kuin klassisiin ratsastusperinteisiin liittyvissä yhteyksissä. Ja miksihän asiaa ei meille ratsastuksenopettajille kouluteta? Koska kyseessä on yksi olennainen tekijä, jonka avulla hevosia voidaan auttaa rennommiksi. Tällaista tietoa tarvitaan lisää ja paljon.

Tietoa asiasta löytyy kirjasta: Academic Equitation kappaleesta The Mise en Main s. 63-67.