6.3.2013

Mikä on ratsastuksen tavoite?

Tavoitteet ja päämäärät ohjaavat toimintaamme. Uskon, että aika monelle ihmisille on epäselvää, mitkä ovat ratsastuksen todelliset päämäärät ja tavoitteet. 

Kilpailulliset tavoitteet ovat tietenkin selkeitä ja hyviä. Mutta mielestäni pelkkä kilpailullinen ajattelumaailma saattaa johtaa tilanteeseen, jossa kilpailutulokset tuottavat motivaation harjoitteluun, mutta itse tekemisestä puuttuu ilo ja "harjoitellaan hampaat irvessä". 

Ratsastuksen tavoitteita voi ajatella talon rakentamisena, ja pohja rakentuu aina tiedon, taidon ja asenteen päälle. Yhteistyön hengessä toimiminen on kaiken lähtökohta, jos toimimme pelon tai pelottelun ilmapiirissä hevosen kanssa ei yhteistyö toimi. 

Ratsastuksen pitkäntähtäimen tavoite on oltava jokaisella ratsastajalla tiedossa, jotta sitä kohti voidaan edetä. Lajista riippumatta tavoite on hevosen kyky joustaa  takajalkojen nivelistään ja hevosen rintakehän kannattelu = KOKOAMINEN

Jotta kokoamisastetta on mahdollista kehittää, niin sitä edeltää huolellinen pohjatyö, jonka tarkoituksena on opettaa hevosen luottamus ratsastajaan ja lihasten joustava käyttö kokoamisen kannalta oleellisten liikeratojen kautta. Hevonen koulutetaan liikkumaan tahdissa, rentoutuneena, kuolaintuntumalla, lennokkaasti ja suorana. Jotta ratsastaja voisi pyytää hevoseltaan edellä kuvattuja asioita, niin hänen tulisi hallita oikeaoppinen istunta,  käsien hallinta, apujen käyttö ja niiden ajoituksen hallinta. 

Klikkaa kuvia, niin näet ne suurempina.