21.1.2013

Ruokinnan merkitys fyysisen hyvinvoinnin ja kehityksen kannalta.

Ratsuhevosen fyysinen kehittäminen on varmasti jokaisen hevosenomistajan tavoite.

Fyysistä kehitystä tapahtuu, kun seuraavat asiat täyttyvät:

1. Riittävästi harjoittelua
2. Riittävästi lepoa
3. Ravinto, joka tyydyttää hevosen päivittäisen tarpeen kulutukseen nähden.

Harjoittelu-lepo-ravinto:

"Harjoittelu hajottaa. Levossa elimistö rakentaa hajotetun kohdan uudelleen vahvemmaksi ravinnosta saatavilla rakennuspalikoilla."

Nyt olen tehnyt ruokintalaskelmia Hopti-ohjelmistolla jo useita, ja useilla eri heinillä. Haluan painottaa, että ruokinta voi olla huonon heinän laadun vuoksi kehitystä estävä tekijä. Selvästi heinien suurin ongelma on ollut vähäinen valkuaisen määrä ja joissain tapauksissa hyvin korkeat sokeripitoisuudet. Heinästä kertyy nopeasti kyllä tarvittava energiamäärä, mutta valkuaisaineet jäävät todella mataliksi.

Proteiinit = valkuaisaineet ovat mm. lihasten kehitysten ja muun hyvinvoinnin kannalta merkittävä tekijä. Proteiinit osallistuvat elimistössä useisiin eri synteeseihin, ja hevonen tarvitsee ilman liikuntaakin riittävän määrän ruokinnasta valkuaisaineita, jotta elimistö pysyy terveenä.
Täytyy muistaa, että heinässä saattaa olla liikaakin proteiineja, jolloin proteiinin liikasaanti aiheuttaa myös omia ongelmia.

Suosittelen heinäanalyysien teettämistä! Heinäanalyysissa varmistetaan rehun ravitsemuksellinen laatu. Linkki Artturi-palveluun: Artturi -palvelu

Heinä voi näyttää ja tuoksua todelta hyvältä ja sen hygieeninen laatu onkin silloin hyvä, mutta ravitsemuksellinen laatu voidaan selvittää ainostaan analyysien avulla. Toki pitkän seurantajakson aikana myös hevosista näkee onko ruokinta kunnossa. Analyysien teettäminen ei ole kallista. Analyysien perusteella voidaan ennaltaehkäistä ruokintaperäisiä ongelmia, jotka helposti johtavat kalliisiin eläinlääkärikuluihin.

Jokainen voi ostaa Hopti-ohjelmiston hevostietokeskukselta http://hevostietokeskus.fi/ käyttöönsä ja laskea onko ruokinta kunnossa. Minä myös tarjoan tätä ruokinnanlaskemispalvelua, jos ei itsellä ole aikaa tai osaamista käyttää ohjelmistoa.

Mikäli olet kiinnostunut tilaamaan minulta ruokinnanlaskupalvelun, niin ole yhteydessä sähköpostitse. Lähetän taulukon, joka palautetaan minulle täytettynä.