24.12.2012

Ihanaa joulun aikaa.


Oikein rauhaisaa joulun aikaa ja kiitokset kaikille kuluneesta vuodesta.

Toivottavasti ensi vuodesta tulee yhtä mahtava kuin tämä vuosi on ollut!

Jokainen kohtaamani valmennettava ja hevonen ovat tärkeitä opettajia minulle. Huolimatta ratsastajan/hevosen tasosta opin jokaiselta lisää! Kiitos kaikille. Kiitos luottamuksesta, että annatte minun opettaa teitä. Arvostan sitä todella paljon.

Ratsastus on siitä mahtava laji, mitä pitemmälle siinä pääsee, sitä selvemmin ymmärtää, kuinka paljon on vielä opittavaa.

Toivon kaikille teille ratsastuksen harrastajille ja ammattilaisille samaa sisäistä paloa, joka minulle on syttynyt etsiessäni vastausta ratsastuksen suureen mysteeriin: miten hevosen luontainen liikkeiden upeus ja liikkeiden puhtaus saadaan säilymään ratsastajan alla.

Vastaus alkaa hahmottua, ja se on sama mikä huippu-urheilijoilla yleensä: Voima tulee saada purkautumaan läpi jäntevien, rentojen lihasten, ja tämä tarkoittaa mielen tyyneyden säilyttämistä, sillä mielen jännitys jäykistää koko kehon. Jännittynyt pikajuoksija ei pääse lujaa, jännittyneen balettitanssijan liikkeet ovat jäykkiä, jännittynyt ratsastaja ei aisti hevosensa viestejä, jännittynyt hevonen ei pysty vastaanottamaan ratsastajan hienovaraisia apuja...

Academic equitation -kirjassa kirjoitetaan (eikä syyttä):
"Calmness is essential in any dressage operation"

Toivon, että ratsastusta, jossa näemme tyytyväisen hevosen ratsastajan alla, kunnioitetaan ja arvostetaan enemmän kuin vain ja ainoastaan teknisen puolen hallintaa.  
Hevosen tyytyväisyyden säilyttäminen ratsastuksessa vaatii paljon suurempaa taitoa kuin pelkän teknisen suorituksen esittäminen.

Tyytyväinen hevonen, joka esittää hyvän teknisen suorituksen, olkoon kaikkien tavoite.   

Toivottavasti saan tehdä töitä myös ensi vuonna kanssanne ja luette tuotoksiani blogista!