5.11.2012

Anna Kilpeläisen blogissa uusi kirjoitus: apua, hevoseni on jäykkä!

Anna kirjoittaa loistavasti hevosten jäykkyydestä blogissaan.

Tässä linkki Annan blogiin, suosittelen lukemaan tämän!
Apua, hevoseni on jäykkä

Nyt syksyisin vaikuttaisi siltä, että hevosten jäykkyyttä lisää:
- Jäisen/kuraisen heinän syönti, joka aiheuttaa hevosille suolisto-ongelmia, jolloin mahakipu estää liikkumasta rennosti. Pahimmillaan asia näkyy klinikalla ähkypotilaiden lisääntymisenä. Mielestäni, ähkypotilaat ovat jäävuoren huippu, ja useita hevosia kärsii mahavaivoista, ja joillekkin epäonnekkaille tilanne muuttuu vakavaksi.

- Toinen mielestäni merkittävä asia on, että kesäkengät vaihdetaan hokkikenkiin, jolloin hokkien tuoma kitka vaikuttaa hevosen kehon käyttöön. Keho tottuu kenkien muutokseen pikku hiljaa ja aluksi kehon tasapaino järkkyy uudesta tilanteesta kunnes löytää jälleen tasapainon. (Tässä siis en puhu hevosen tasapainosta vaan elimistön tasapainosta)
Kesän aikana hevosen keho on löytänyt oman tasapainon kitkattomilla kengillä, nyt muutos hokkikenkiin järkyttää jälleen kehon tasapainoa. Nuorilla ja voimattomilla hevosilla nämä muutokset näkyvät paljon voimakkaampina, kuin kokeneilla ja vahvoilla hevosilla. Mm. nuorten hevosten polvivaivat näyttäisivät oman kokemukseni mukaan tulevan esille voimakkaimpina sekä keväällä että syksyllä.