19.10.2012

Rakennetietoa ja tarinaa ratsutettavasta Ginger Eileen, 5v

Ginger Eileen, 5v. Eversti Carden valmennuksissa Mintin kanssa.

Mimi on mukava 5v. FWB-tamma, jonka omistaa Sirpa Heikkinen Oulusta. Olen aloittanut työskentelyn Mimin kanssa viime keväänä. 

Mimin suurin haaste alussa oli liikkuminen aivan liian lyhyellä kaulalla, hyvin pystypäisenä ja kuolaintuntumaa vältellen kuolaimen taakse. Tällöin Mimin liikeet ovat lyhyet ja eivät näytä miltään. 

Mimi on minulle erittäin hyvä opettaja, mitä hevosen rento mielentila ja sitä kautta hevosen ylälinjan lihaksiston saaminen käyttöön merkitsee hevosen askellajien, varsinkin takaosan liikkeiden laajuuteen.

Mimin rakenne on hyvin vahvaselkäinen ja melko lyhytlinjainen. Tällaisen rakenteen omaavien hevosten tyypillinen haaste on nimenomaan liian lyhyellä kaulalla liikkuminen ja kaulan ojentaminen. (kirjallisuusviite: Bürger, Zietzschmann: The Rider forms the Horse s.27-) 

Kaikki katsojat, jotka olivat seuraamassa Carden valmennuksia molempina päivänä, näkivät varmasti ja hyvin selvästi hevosen rentouden vaikutuksen hevosen kaulan ojennukseen ja takaosan liikelaajuuteen. Ylhäällä olevasta kuvasta ilmenee, että kaulan ojennus on jo melko hyvällä alulla. Hevonen venyttää kohti kuolaintuntumaa jo helposti. Mikäli hevonen on mielentilaltaan jännittynyt, niin tätä on mahdotonta tehdä.

Hevosen liikkuessa jännittyneenä (lähellä pakoreaktion laukeamista), se ei laske kaulaansa oma-aloitteisesti olipa rakenne mikä hyvänsä, vaan liikkuu hirviasennossa. Tällaisessa tilanteessa vaikka ratsastaja saisikin pään laskettua, mutta kaula jää lyhyeksi, niin se ei ratkaise selkälihaksille koituvaa ongelmaa: jännittämistä. Tämä vaikuttaa hevosen selkälihasten käyttöön: hevonen kantaa ratsastajaa pitkillä selkälihaksilla, jolloin selkä on jännittynyt ja kipeytyy. Kun hevonen liikkuu jännittyneellä selällä, sen on mahdotonta kohottaa rintakehäänsä.

Mikäli hevonen saadaan ohjattua kaulan ojennukseen ja sitä kautta pyöreään muotoon, sen pitkät selkälihakset vapautuvat liikkumiseen, ja tällöin hevoselle tulee mahdollisuus kohottaa omaa rintakehäänsä. kts. alla oleva kuva

Klikkaa kuva suuremmaksi, niin näet tekstit

Mimi hevosen kohdalla, jos emme olisi tehneet tätä työtä, jonka tavoitteena on ollut hevosen kaulan ojennus ja sitä kautta pitkien selkälihasten rento käyttö, niin sen 
1) liikelaajuudet olisivat huomattavasti heikommat ja
2) emme koskaan voisi tehdä oikeaoppista kokoamista, jossa hevosen rintakehä saadaan kohoamaan ja lanneselkä joustamaan 
3) emme koskaan tulisi saamaan lisättyjä liikkeitä hevosesta ulos
(kts. piirroskuva ja vasemman puoleinen hevonen). 

Jos olisin tyytynyt sen luonnostaan tarjoamaan muotoon: lyhytkaulaiseen kuolaimen takana liikkumiseen, niin hevosesta ei koskaan tultaisi saamaan sitä loistoa esiin, mitä se vapaana ollessaan voi meille esittää. Lisäksi se olisi kipeytynyt tuollaisesta ratsastuksesta ja työllistänyt hierojia ja fysioterapeuttiomistajaansa. =) Kipeytyminen lisäksi aiheuttaa vastustelua ja luottamuksen menetystä ratsastajaansa.

Liikkuminen tällä tavalla, johon olemme Mimiä ohjanneet, edesauttaa hevosen uraa mihin tahansa lajiin hevosta lähdetään lopulta jatkokouluttamaan. Mitä yhteistyökykyisempi, luottavaisempi, joustavampi ja notkeampi hevonen on, sitä helpompi ja mukavampi sen kanssa on työskennellä. 


Tästä kirjasta löydät valtavasti tietoa kirjoittamastani aiheesta.
Tätä kirjaa käytetään saksalaisten ratsastuksenopettjien ja valmentajien koulutuksessa oppikirjana.
Ihmettelen suuresti miksei meillä täällä myös?
Mielestäni ilman näitä tietoja ei voi ymmärtää ratsastuksen salaisuuksia.