6.10.2012

Mintti ja Taisto voittivat nuorten hevosten Pohjois-Suomen mestaruuden

15.-16.9.2012 kilpailtiin Äimärautiolla Pohjois-Suomen kouluratsastuksen mestaruuksista.

Mintti ja Taisto voittivat kouluratsastuksessa Pohjois-Suomen nuorten hevosten mestaruuden. Kilpailut käytiin kahtena osakilpailuna, ensin tasolla He B ja toisena päivänä kilpailtiin tasolla He A. Tämä voitto on lähes ihme ja olen siitä todella kiitollinen.

Taiston kanssa jännitettiin viimeiseen asti pääsemmekö ollenkaan kilpailemaan, koska Taisto on kärsinyt toisen takapolven ongelmista. Nämä ongelmat ovat haitanneet jo pitemmän aikaa. Onneksi osaan lukea Taistoa ja tiedän, milloin kaikki ei ole kunnossa ja silloin ei harjoitella täysipainoisesti. Taisto kertoo käytöksellään minulle, että kaikki ei ole kunnossa, se ei ole valmis vastaamaan pyyntöihini. En näe asiaa kurittomuutena vaan viestinä minulle, ja lasken vaatimustasoa, koska olen varma, että hevoseni tarjoaa minulle varmasti juuri sen mihin se on valmis. Vaiva on todennäköisimmin tullut viime talvena irtojuoksutuksen aikana tapahtuneen kaatumisen seurauksena. Onneksi kilpailua edeltävällä viikolla polvivaiva selvästi hellitti, ja pääsimme harjoittelemaan kilpailuita varten. Melko luottavaisin mielin lähdin kisaan ensimmäisenä päivänä, koska tiesin ensimmäisen luokan olevan todella helppo Taistolle. Toinen luokka on meille vielä haastava, varsinkin jos kaikki ei ole kunnossa.

Ensimmäisen päivän radalla radan lopussa huomasin mukavuusalueen ylitystä, mutta kuitenkin rata suoritettiin melko rennoin mielin, saimme radasta hyvät prosentit: 66,563 %. Toisen päivän rata ei mennyt sitten niin hyvin, mutta onneksemme tulos riitti Pohjois-Suomen mestaruuden voittoon. Olen siitä todella onnellinen, että voin näin todistaa, että voimme saada hyviä tuloksia noudattaen klassisen ratsastuksen periaatteita. Taiston koulutuksessa olen noudattanut parhaan kykyni mukaan eversti Christian Cardelta saamiani oppeja: koulutuksessa otetaan huomioon hevosen mielentila ja hevosta valmistellaan portaittain tuleviin tehtäviin ystävyydellä ja pitkäjännitteisesti.

Voittajan on helppo hymyillä.
Kuvaaja: Maria Pohjolainen
Koulukilpailut on vain mittari siitä, miten olen onnistunut hevosen koulutuksessa koulutuomareiden silmin. Koulutuomareilla on todella haastava tehtävä, sillä heidän asenteensa hevosia ja ratsastusta kohtaan välittyy laajalle. Voi kuinka toivoisinkaan kaikkien tuomareiden (ja ratsastajien) perehtyvän huolella eversti Carden välittämään hienoon sanomaan, joka kunnioittaa pitkien perinteiden mukaista tietotaitoa ratsastuksesta. Nämä periaatteet löytyvät kirjoitettuina koulusääntöihin. Kun koulutuomarit arvostavat ratsastajan ja hevosen välistä yhteistyötä, he lisäävät tätä hyvää asennetta laajalle omien arvosteluidensa kautta. Kun koulutuomarit noudattavat koulusääntöjen kohtaa 401, ja arvostavat ratsastusta,jossa sääntökohdan periaatteet toteutuvat, niin he edistävät samalla klassista ratsastusta ja hevosten kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Hevosen kanssa tulemme esittämään koulutuomareille meidän harjoittelun tuloksia, kuinka hyvin olen onnistunut kouluttaessani hevostani pitämään hevoseni henkisesti ja fyysisesti hyvinvoivana. 401 kohdan mukaisesti liikkuvat hevoset on onnistuttu kouluttamaan loistavasti. Toivoisin sen asian näkyvän arvoinneissa.


Kisojen toisena päivänä olin itse hieman "outona", kun ratsastin Taistolla kisaradalla. No syykin selvisi myöhemmin: minulla alkoi kova mahakipu jo edeltävänä perjantaiaamuna, jonka sain särkylääkkeillä talttumaan. Onnekseni kipu pysyi poissa kisaviikonlopun ajan, mutta vaiva joka kivun aiheutti, oli koko ajan olemassa. Kisaviikonlopun jälkeen jouduin maanantaina sairaalaan ja koko maanantain-tiistain välinen yö seurattiin tarkasti, että joudutaanko minut leikkaamaan jo yöllä. Minulla oli sisäinen verenvuoto, joka vaati leikkauksen. Tiistaina heti aamutuimaan minut sitten leikattiin. Kuntouduin supernopeasti ja tasan kaksi viikkoa leikkauksesta ratsastin kahdella hevosella eversti Carden valmennuksissa täysipainoisesti.
Siinä vielä toinenkin ihme.
Kunniakierroksella.
Kuvaaja: Maria Pohjolainen