23.5.2011

Carden kurssin antia.

Legenda George Morris painottaa usein tunneillaan, että tämä ei ole kouluratsastusta. Eikä se sitä olekaan, vaan edellisenä viikonloppuna nähtiin KOULURATSASTUSTA, kun saimme osallistua Eversti Carden valmennukseen. Estevalmentaja George Morris painottaa perustavansa omat oppinsa ranskalaiseen klassiseen ratsastukseen, jota siis muun muassa Eversti Carde opettaa.

Nyt olen lyhyen ajan sisällä saanut nauttia kahden ratsastuksen mestarin opetuksesta. Molemmilla on sama ajatus takanaan, he puhuvat ratsastuksen keveyden ja hevosten hyvinvoinnin puolesta. Molemmat vastustavat nykyajan muoti-ilmiötä ylitaipuneena, ylitempossa ratsastamista.

Me emme näe juuri missään hevosia, jotka oikeasti kulkevat kevyellä pehmeällä kuolaintuntumalla. Näemme paljon hevosia, jotka kulkevat kuolaimen takana, kuolaimeen nojaten tai kuolaimen päällä. Emme osaa edes kyseenalaistaa ratsastuksen roolimalleja, joita me näemme päivittäin, koska emme näe muuta ja sellaisella ratsastuksella pärjää hyvin koulukisoissakin. Ja sitten matkimme sitä. Mutta ei se ole ratsastajien syy, koska emme tiedä muuta tapaa ratsastaa.

Eversti Carde tekee melkein mahdotonta työtä, hän pyrkii avaamaan silmämme. Kuolaimen alla/kuolaimeen nojaava hevonen on lähes kaikille sama kuin kuolaimella kulkeva hevonen. Kuolaimella kulkeva hevonen ei ole luotilinjan takana.
Pahimmillaan ratsastus ja ns. hevosten koulutus on hevosten nujertamista tahtoomme.
Surkeimmillaan käytämme gramaaneita tai muita kuolaimen taakse ohjaavia apuohjia. Nykypäivänä hyviä hevosia rikotaan paljon sekä henkisesti että fyysisesti, johtuen koulutusmenetelmistä ja tiedonpuutteesta.

Eversti Christian Carde on mies, joka puhuu ratsastuksen hyvien arvojen puolesta ja hän opettaa meille sen, miten hevonen ratsastetaan kevyelle kuolaintuntumalle. Hänen opetuksessaan ei hevosia nujerreta, vaan me ratsastajat ja valmentajat opitaan miten hevonen koulutetaan liikkumaan oikeaoppisessa muodossa aktiivisena, mutta kiirehtimättä. Käsittämätöntä miten harmoniselta, tyytyväiseltä ja kauniilta näyttää hevonen, joka kulkee joustavalla, kevyellä kuolaintuntumalla, säilyttäen aktiivisuutensa ja tasapainonsa.

Hevosen koulutuksen päämäärä on henkisesti ja fyysisesti hyvinvoivan hevosen kokoaminen.