25.8.2014

Tuntuma ja pidätteet vievät ratsastuksen ihanan aarteen luo

Vetokisa hevosen kanssa?
Jos joudut ns. vetokisaan hevosesi kanssa, tiedät ratsastavasi väärässä tasapainossa kulkevaa hevosta ja silloin myös ratsastajan oma istunta on usein pettänyt. Aina kun ratsastaja vetää/hevonen painaa, täytyy muistaa, että voima, jota käytetään, tuntuu hevosen niskassa 10 kertaisena. Mikäli käytetään vipuvarsikuolaimia tai gramaania voima vielä lisääntyy. Tämä johtuu hevosen niskan vipuvarsi vaikutuksesta, eli ihan puhtaasti fysiikan laeista, joihin me emme voi vaikuttaa. Olemme suorassa yhteydessä herkimpään kohtaan hevosesta.

Hevonen ei koskaan tahallaan paina ohjiin, vaan kipua aiheuttava vastaan painaminen johtuu ensiksi vastarefleksistä, joka laukeaa tahattomasti. Tämän jälkeen liikemallista tulee opittu, jolloin hevonen ei muilla tavoin osaa jarruttaa. Tällöin hevonen oppii liikemalliksi tuomaan painoaan etujaloille ja jarruttamaan etuosan kautta. Tämä asia ei valitettavasti vie hevosta koulutustasossa eteenpäin.

Ratsastajan on hyvä tietää, että hevosen suussa on hyvin paljon tuntoreseptoreita ja se tuntee kipua. Usein kuolaimeen painaminen onkin puolustautumista kipua vastaan tai hevonen ei osaa muunlaista tapaa toimia ratsastuksessa.

Toinen puoli asiassa on ratsastaa tyhjällä tuntumalla, jolloin hevonen pakenee tuntumaa usein kuolaimen taakse. Tällöin hevonen on oppinut sulkemaan leukakulmaansa liikaa, sillä silloin helpottaa ratsastajan käden aiheuttama paine. Tällöin emme enää pääse auttamaan hevosta parempaan tasapainoon. Koska kaulan "broken-line" katkaisee tärkeät lihasketjulinjan, jonka avulla pääsemme auttamaan hevosta pyöristämään lannetta ja tuomaan takajalkoja syvemmälle kohti painopistettä.

Mutta ei hätää, sillä tämä asia on täysin mahdollista kouluttaa hevoselle toisin.

Pidätteiden opettaminen
Hevonen on hyödyllistä kouluttaa vastaamaan pidätteisiin oikein, jolloin sillä ei käynnisty vastustelua ohjille ja etupainoiseksi kaatumista, vaan hevonen koulutetaan jarruttamaan takaosallaan. Hevosen tulisi säilyä kevyellä tuntumalla pidätteiden aikana, siirtää painoaan takaosalle ja kohottaa säkäänsä. Tätä taitoa hevonen ei opi suusta vetämällä, vaan sille tulee kouluttaa pidäte  ilman vastarefleksin laukeamista.
Koulutus etenee hyvin pienin portain. Voit katsoa tämän blogin videoista, pidäteketjun kouluttaminen. Näet yhden tavan kouluttaa hevosta tuomaan takaosaansa syvemmälle alle puoli kerrrallaan.

Malta opiskella pidäte huolella! 
Jokainen pidäte, joka tehdään hyvin, auttaa hevosta kantamaan ratsastajaansa paremmin. Tämä asia kannattaa opiskella itse huolella ja saada omaan mieleen muistijälki, miltä tuntuu tasapainossa olevan hevosen jarrutus.

Tuntuma-asiaa
Minut on sivistetty (eversti Carden toimesta) kevyen tuntuman kannattajaksi. Jatkuva kevyt tuntuma hevosen suuhun on välttämätön ja VAIKEA asia. Tuntuma on juuri niin hyvä, kuin on ratsastajan oman vartalon hallinta, koska käsien hallinta on täysin riippuvainen muusta kehosta. George Morriksen kirjassa tuntumaan voimaksi sanotaan 150 g/ohja. Mikä painaa 150 g? Normaali jugurttipurkki. Ota käteesi jugurttipurkki, ja mieti, tuntuuko hevosen suu yhtä kevyesti käteesi? Mielestäni pitäisi tuntua. Ei paljoa enempää, mutta ei myöskään vähempää!

Tiedän olevan muitakin koulukuntia asian suhteen, mutta olen tämän asian puolesta puhuja niin pitkään, kunnes joku tieteellisesti todistaa, että on hevosen hyvinvoinnille ja henkiselle puolelle on parempi, kun hevosta ratsastetaan kovemmalla ja vahvemmalla tuntumalla.

Kenelläkään ei ilman vuosien harjoittelua kehity oikeaoppista tuntumaa, koska kyseessä on hevosen ja ratsastajan tasapainosta, kehonhallinnasta ja rentoudesta riippuva asia. Mutta ratsastajalla on hyvä olla suuri motivaatio kehittää tätä puolta itsestään, sillä sen kun saavuttaa, niin löydät sateenkaaren päästä aarteen:

Mitä ihanampaa onkaan, kuin ratsastaa hevosella joka on kuin ihmisenajatus ja mieli?

Ei kommentteja: