19.12.2016

Mintin esittely, päivitetty 12/2016

MINTTI RAUTIOAHO

KOKEMUS:
Vuodesta 1989 alkaen työskennellyt hevosten ja ratsastuksen parissa monipuolisissa tehtävissä. Kilpaillut sekä koulu- että esteratsastuksessa kansallisella tasolla. Toiminut ratsastuskouluyrittäjänä.
Oma hevosalan "konsulttiyritys" perustettu v. 2001
v. 2015 rekisteröity PedaEquest-tuotemerkki kehitetty yhdessä Anna Kilpeläisen kanssa. PedaEquest yhdistää eläintenkoulutuksen, hevostaidot ja miten ne on helppo asiakkaan oppia ja oivaltaa.


"Mitä suuret edellä sitä pienet perässä"
Mitä teen?
Autan sinua oppimismatkallasi lämpimin sydämin ja parhaan kykyni mukaan. 
Olen kiinnostunut kuulemaan tavoitteesi ja päämääräsi. Jos se ei vielä ole selkeä, haluan kannustaa sinua pohtimaan asiaa tarkemmin. 
Kun tiedämme minne olet menossa, siitä meidän on helppo lähteä pohtimaan, mitä kaikkea matkanteko kohti päämäärääsi vaatii.
Autan sinua matkan tekemisessä sen verran kuin se on mahdollista meille molemmille. 
Itselleni on tärkeää, että vaikka otamme hevosten hyvinvoinnin, oppimisen lainalaisuudet huomioon, niin matkaa tehdään huumorin sävyttämin siivin. 
Toivon kohtaavani sinut juuri sellaisena kuin olet ja juuri siinä kehitysvaiheessa, jossa olet. Minulle jokainen matkanvaihe on yhtä arvokas.  Tärkeät kysymykseni
1) miten voimme hyödyntää nykytietämystä hevosten hyvinvoinnista ja oppimisesta ratsastuksessa ja hevosten kanssa toimiessa?

2) miten ihminen voi toimia hevosten kanssa yhteistyön hengessä sekä ratsain että maasta käsin? 

3) miten ratsastaja voi työskennellä hevosen kanssa tuloksekkaasti kohti omia itselle tärkeitä tavoitteita?

TÄMÄNHETKISIÄ (12/2016) TYÖTEHTÄVIÄ JA KURSSEJA:


 • Suomen ratsastajainliiton Hevosten hyvinvointikiertueen luennoitsija
 • Eläintenkouluttajien ammattitutkinnon hevosopintojen opettaja, KPEDU, Kannus ja Kaustinen
 • Hevosten kouluttaminen ja ihmisten opettaminen kouluttamaan hevosia, Toiska, Ilmajoki 
 • PedaEquest Hevosten koulutuskurssi sosiaalipedagogiseen hevostoimintaan (ammattilaisille suunnattu) alkaa vuonna 2017

Valmennukset:


 • Hevosystävällinen ratsastusvalmennus vakio-oppilaat Oulun seudulla
 • Hevosystävälliset ratsastusvalmennuskurssit vakiokurssit Rovaniemellä
 • Valmennuksia ja kursseja ympäri Suomea

Luentoja tai workshopit:


 • PedaEquest Hevosen oppiminen perusteet ja jatko
 • PedaEquest Ymmärrä hevosen käyttäytymistä
 • PedaEquest Hevosystävälliset koulutusmenetelmät 
 • PedaEquest Päämäärä ja sen saavuttaminen hevosystävällisesti
Oulun alueella tilattavia PedaEquest-tuotepaketteja joko Annan tai Mintin yksitysopetuksena /pienryhmässä tilaukset 12/2016 alkaen
 • PedaEquest Hevosen käytöskartoitus, 2 h,
 • PedaEquest Johdanto hevosen oppimiseen 2 h

Hyödynnän vahvasti opetuksessani ja ratsastuksessa sekä Tuire Kaimion että eversti Christian Carden opettamia taitoja.


Mintti ratsailla: Elli-hevoselle koulutetaan kokoamista eversti Carden johdollaOMA RATSASTUS- JA HEVOSKOKEMUKSENI

Olen ratsastanut paljon, ja kohdannut hyvin erityyppisiä hevosia ja poneja.
Taisto hevonen kesällä 2012 
Nuoruusvuosinani työskentelin ponisiittolassa Kestilässä Riitan tallilla 8 vuotta. Tuolloin sain kokemusta valtavasti eri-ikäisistä ja -tyyppisistä hevosista. Olen nähnyt koko hevosen elinkaaren ja toiminut maitovarsoista siitoshevosiin, olen saanut ratsastaa nuoruudessani todella paljon erilaisilla poneilla ja kilpailla kahdella huippuesteponilla: Ekeholms Bacardi ja Ricardo Zaccardi.Tuolloin olen kisannut poneilla avoimissa 120 cm luokissa. Esteitä olen kisannut myös ponien jälkeenkin eri hevosilla mm. pieni ja pippurinen tamma Znat poimi rusetteja melkoisen kasan ja suomenhevonen Kemun Ilo menestyi mm. suomenhevosten kansallisissa esteluokissa. Koskaan omat taitoni ja kalustoni eivät ole riittäneet korkeisiin esteluokkiin.

Kouluratsastukseen olen tutustunut syvällisemmin suuresti kunnioittamani eversti Carden johdolla. Viimeisin oma hevonen oli hannover-ruuna Fighting Fierce, Taisto. Taiston kanssa olemme kilpailleet kaksi kautta 2011 ja 2012 nuorten hevosten alue ja kansallisissa koululuokissa. Rusettejakin saimme useamman ja nuorten hevosten Pohjois-Suomen mestaruuden voitto oli hieno kauden 2012 huipennus. Valitettavasti Taisto loukkaantui vapaana ollessaan  eikä Taistoa enää pystytty kuntouttamaan vakavasta vaivastaan vaan Taisto lopetettiin 10/2015.

Sittemmin Mintin oma ratsastus on ollut hyvin vähäistä. Mutta aina kun hevosen selkään pääsee, niin siellä on kyllä mukavaa! Jospas tässä vielä osuisi kohdalle paljon ihania ratsastettavia hevosia.Mintin harrastuksia ja kiinnostuksen aiheita:
Viime vuosina on syntynyt voimakas tarve etsiä vastausta elämän suuriin kysymyksiin. Aiemmin olen ollut  kylmään totuuteen uskova = jos sitä ei voi tieteellä selittää, sitten se ei ole totta. Nykyään uskon meidän omaan sisäiseen viisauteen, jonka äänen voimme kuulla rauhoittuessamme, läsnäolon tilassa.
Tämä polku on johtanut aivan uusiin ihmettelyn aiheisiin ja varmaan usea blogin seuraaja on huomannutkin kuinka esim kirjoitusten sävy on muuttunut vuosien varrella.
Oppipolkuni on ohjautunut Ihmeiden oppikurssin opettamien asioiden äärelle. Tämä opiskelu jatkuukin nyt sitten loppuelämän samoin kuin ratsastuksen ja hevostenkin.

Jos vain osaat, seuraa polkua, joka tuottaa syvällistä, pitkäkestoista iloa ja mielenrauhaa.
Keskustelen hyvin mielelläni kanssasi syvällisemminkin.
Ja toivon, että uskallamme kohdata toisemme rakkaudella nähden täydellisyyden sisimmässämme, vaikka ulkokuori olisi kuinka vajaavainen ja missä tahansa oppimisvaiheessa. <3 p="">